Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος

«Το Ισραήλ δε θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα»

Την Τετάρτη, τρεις χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν και επίσημα ότι θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται για οκτώ μήνες.

Το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και ο ρόλος της Αμάλ Αλαμουντίν

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου.

«Αναμένω πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις.

Από την πλευρά του και ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη έχουν κατέβει στους δρόμους για την Παλαιστίνη / AP File Photo (Kin Cheung)

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

«Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή», συνέχισε.

«Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», ξεκαθάρισε ακόμα.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Μετά από αυτή την απόφαση των χωρών, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για επείγουσες διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: «το Ισραήλ δε θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top