Το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και ο ρόλος της Αμάλ Αλαμουντίν

Τι προβλέπεται μετά το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης τόσο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και τον ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και αρχηγό Χαμάς

Γερμανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, αλλά και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να «τσουβαλιάζεται» μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα, δηλαδή ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καλώς έκανε και έστειλε αυτό το αίτημα.

Πλέον, οι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν για το αίτημα, το οποίο εάν γίνει αποδεκτό, θα περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό κατά πολύ για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

Και αυτό γιατί 124 εταίροι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα είναι υποχρεωμένοι να τον συλλάβουν, εφόσον θα εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ανάμεσα σε αυτούς τους εταίρους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης

H Aμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ είναι Βρετανίδα δικηγόρος λιβανέζικης καταγωγής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη συμβουλεύτηκε, προκειμένου να τον βοηθήσει να συντάξει τα επίμαχα εντάλματα.

Αμάλ Κλούνεϊ Αλαμουντίν

Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ / AP File Photo (Timothy A. Clary)

Σημειώνεται ότι η Αμάλ Κλούνεϊ έχει αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, ανάμεσά τους η εκπροσώπηση του κράτους της Καμπότζης, του Αιγυπτιο-Καναδού δημοσιογράφου Mohamed Fahmy, του πρώην αρχηγού πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα Αλ Senussi, της Γιούλια Τιμοσένκο και του Julian Assange και έχει υπάρξει σύμβουλος του Βασιλιά του Μπαχρέιν σε σχέση με την Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή του κράτους με επικεφαλής τον Καθηγητή Μ. Σερίφ Bassiouni.

Η αντίδραση Νετανιάχου στα εντάλματα σύλληψης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου και συμπλήρωσε οργισμένα: «Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς - που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας - με τους στρατιώτες των IDF που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top