Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με το βλέμμα σε Ιράν - Ισραήλ

Μητσοτάκης: Επικίνδυνη για την περιοχή οποιαδήποτε κλιμάκωση 

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, συνεδριάζουν απόψε οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Κρίσιμο ζήτημα στην ατζέντα είναι και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star  Μαρία Ψαρά. 

Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ αποφάσισε πώς θα χτυπήσει το Ιράν, αλλά όχι πότε»

H κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο δείπνο των 27 ηγετών

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών και η προσοχή  τους  είναι  στην κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραηλ. Όλοι θέλουν να  αποφευχθεί νέα κλιμάκωση, ενώ το στοίχημα είναι η Ευρώπη να μιλήσει αυτή τη φορά με ενιαία φωνή.
 Οι ηγέτες αναμένεται να  καταδικάσουν την  ιρανική επίθεση αλλά θα συστήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, δείχνοντας δηλαδή και προς το Ισραήλ.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε με την προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Οι ηγέτες θα εξετάσουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν  

Οι 27 θα εξετάσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν.  Κάποιες χώρες θέλουν να ενταχθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από την αποκλιμάκωση που επιζητούν.  

Σύνοδος Κορυφής: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο  «μενού» των Ευρωπαίων ηγετών  

Στο τραπέζι είναι και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει η αναφορά σε σταδιακή, αναλογική και αντιστρέψιμη θετική ατζέντα, κάτι που υπό όρους καλωσορίζει και η Ελλάδα,  η οποία πάντως θέλει τις τελικές αποφάσεις να τις λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Όπως τονίζει ο κύριος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, η Ελλάδα είναι υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top