Επίθεση Μόσχα: Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ευθύνεται ο ISIS

Τι αναφέρουν ειδικοί

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιμένει ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα κρύβεται η Ουκρανία, ωστόσο ειδικός, μιλώντας στο Sky News ανέδειξε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως ευθύνεται ο ISIS για το μακελειό. 

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Η Ευρώπη σε επιφυλακή για νέο χτύπημα

Ο Άαρον Ζέλιν, ειδικός σε θέματα τζιχαντιστικών ομάδων και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, εξήγησε ότι «η ίδια η επίθεση, το είδος των εμπλεκομένων, το στυλ της επίθεσης και η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης είναι όλα modus operandi του Ισλαμικού Κράτους».

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη Μόσχα και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για ενδεχόμενη επίθεση από Ισλαμιστές. 

Μακελειό Μόσχα: Οι 15χρονοι Ισλάμ και Αρτιόμ έσωσαν δεκάδες και τιμήθηκαν

Όπως ανέφεραν, οι πληροφορίες τους αφορούσαν ένα παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος Khorasan. 

Μια μέρα μετά την επίθεση, ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του πρακτορείου ειδήσεωνAmaq ένα βίντεο με τους δράστες  την ώρα της επίθεσης στο Crocus Hall. 

Στο βίντεο φαίνονται οι ένοπλοι να εισβάλλουν στο κτίριο και να πυροβολούν εν ψυχρώ τους θαμώνες. 

Επίθεση Μόσχα: Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες

Στα χέρια τους κρατούσαν όπλα και μαχαίρια. Ο απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 130 νεκρούς και περισσότερους από 180 τραυματίες. 

Επίθεση Μόσχα: Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Σύμφωνα με τον Ζέλιν, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες είναι αυτά που χρησιμοποιεί ο ISIS. 

Επίθεση Μόσχα: Τα πρόσωπα των θυμάτων του μακελειού

«Έχουμε δει σε προηγούμενες επιθέσεις ότι πυροβολούν και μαχαιρώνουν ανθρώπους… Έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα πάνω τους, ώστε να μπορούν να τους προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά», είπε και πρόσθεσε:

«Έτσι, ακόμη και αν καταλήξουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις σφαίρες και τα φυσίγγια τους ή τα AK47 θα έχουν ένα μαχαίρι για να μαχαιρώσουν».

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Τζουστόζι, ανώτερος ερευνητής του Royal United Services Institute, ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ISIS πραγματοποιεί επιθέσεις εξαρτάται από το είδος των όπλων που μπορούν να αποκτήσουν. 

«Έτσι, τα εκρηκτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζώνες αυτοκτονίας δεν είναι τόσο εύκολο να τα προμηθευτούν…. Πιθανότατα είναι πιο εύκολο να προμηθευτεί κανείς πυροβόλα όπλα στη Ρωσία. Η ακριβής επιλογή των όπλων μπορεί να υπαγορεύεται από το τι είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά».

Επίθεση Μόσχα: Τα ρούχα που φορούσαν

Ο ISIS έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια παλαιότερη φωτογραφία, στην οποία, όπως υποστήριζε, φαίνονταν κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης. Στη φωτογραφία φαίνονται τέσσερα άτομα με θολά πρόσωπα, μπροστά από τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. 

Επίθεση Μόσχα: Οι τρομοκράτες κατέγραψαν καρέ καρέ την επίθεση

Σύμφωνα με τον Άαρον Ζέλιν οι εικόνες που δηλώνουν υποταγή στον ηγέτη του ISIS αποτελούν πάντα μέρος της προπαγάνδας της οργάνωσης στα μέσα ενημέρωσης. 

Το Sky News ανέλυσε τη συγκεκριμένη εικόνα με μεταγενέστερα βίντεο και εικόνες από τις ανακρίσεις των συλληφθέντων και με ένα ειδικό εργαλείο αναγνώρισης προσώπου ανέλυσαν τα ρούχα που φορούσαν οι ύποπτοι. 

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ρούχα που φορούσαν τρία από τα άτομα στη φωτογραφία του ISIS, ταιριάζουν με αυτά που φαίνονται σε άλλα βίντεο και εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την επίθεση. 

Μακελειό Μόσχα: Η ολοκληρωτική καταστροφή του συναυλιακού χώρου - Βίντεο

Επίσης το εργαλείο ανίχνευσης προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε το Sky News επιβεβαίωσε ότι και τα πρόσωπα ταυτίζονται με τους συλληφθέντες. 

Ο Ζέλιν εξήγησε ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι επιθέσεις του ISIS ίδιες, υπάρχει μια συνέπεια στην εκστρατεία της τρομοκρατικής οργάνωσης στα μέσα ενημέρωσης. 

Μόσχα: Ισλαμιστές ή πληρωμένοι εκτελεστές οι δράστες;

Όπως είπε, οι τρομοκρατές του ISIS αρχικά αναλαμβάνουν την ευθύνη μετά από ένα χτύπημα, στη συνέχεια ακολουθεί μια μεγαλύτερη δήλωση, μετά δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφικά στοιχεία των δραστών που δηλώνουν πίστη στον ηγέτη του ISIS και τέλος βίντεο από την επίθεση ή που έχουν σχέση με την επίθεση. 

«Είναι σίγουρα ένα μοτίβο που χρησιμοποιούν, σκοπός του οποίου εν μέρει είναι να παίζουν στις ειδήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση Μόσχα: «Ευθύνεται ο ISIS»

Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα ευθύνεται ο ISIS.

Επίθεση Μόσχα: «Μου έδωσαν μισό εκατ. ρούβλια για να σκοτώσω»

«Πρόκειται για εκφοβισμό, εξάπλωση του τρόμου και κυρίως για τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας», είπε ο Τζουστόζι.

Ο Άαρον  Ζέλιν δήλωσε από την πλευρά του ότι μετά την επίθεση, είχε δει στα «διάφορα είδη προπαγάνδας τους σε διάφορες γλώσσες ότι προσπαθούν να στρατολογήσουν ανθρώπους».

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία αυτόν τον μήνα για επικείμενη επίθεση. Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις πληροφορίες αυτές δήλωσε ότι βασίστηκε σε υποκλοπές «συζητήσεων» μεταξύ των μαχητών του ISIS-K.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top