Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το πρώτο εμβόλιο γι' αυτή τη μορφή καρκίνου και το 90% των περιπτώσεών της

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια μικρή πόλη χάνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη / ΕΡΤ 

Σε σπουδαία ιατρική επίτευξη έφτασαν Βρετανοί επιστήμονες, αφού αναπτύσσουν το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο της νόσου.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται «LungVax», στοχεύει στο να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ώστε να αποφευχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα.

Υπεύθυνα για το σημαντικό αυτό ιατρικό βήμα είναι το Ινστιτούτο Francis Crick, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η χρηματοδότηση της ομάδας αγγίζει τα 1,7 εκατομμύρια λίρες από την Cancer Research UK και το CRIS Cancer Foundation. 

Απίστευτο: Γερμανός εμβολιάστηκε 217 φορές για τον κορωνοϊό!

Για το εμβόλιο κατά του καρκίνου χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αντίστοιχη με εκείνη του εμβολίου Oxford-AstraZeneca Covid-19.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εμβόλιο προσπαθεί να μάθει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα πώς να αναγνωρίζει πρωτεΐνες «κόκκινης σημαίας» στα καρκινικά κύτταρα των πνευμόνων. Αφού τα αναγνωρίσει, μαθαίνει και το πως να τα εξαφανίσει. 

Το «LungVax» παρέχει ένα «πραγματικά σημαντικό βήμα  όπου ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί περισσότερο», δήλωσε η διευθύντρια της Cancer Research UK Michelle Mitchell.

«Η επιστήμη που οδήγησε με επιτυχία τον κόσμο έξω από την πανδημία θα μπορούσε σύντομα να μας καθοδηγήσει προς ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο, καλύτερες ζωές απαλλαγμένες από τον φόβο του καρκίνου», είπε.

Ιλαρά: Με τεστ αντισωμάτων βρίσκουμε αν έχουμε κάνει το εμβόλιο

«Βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή έρευνας και αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα που ελπίζουμε να μεταμορφώσουν την επιβίωση του καρκίνου του πνεύμονα».

Το εμβόλιο θα τεθεί σε κλινική δοκιμή, εφόσον περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον. Με βάση τις πρώιμες προβλέψεις το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα.

«Το LungVax δεν θα αντικαταστήσει τη διακοπή του καπνίσματος ως τον καλύτερο τρόπο για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top