Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης

Από τους μεγαλύτερους επικριτές του Πούτιν - Τι απαντά η Ρωσία

Νεκρός στα 47 του χρόνια βρέθηκε μέσα στις ρωσικές φυλακές ο μεγαλύτερος επικριτής του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο2 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του» αναφέρει η ανακοίνωση  των σωφρονιστικών αρχών.

Στην απομόνωση ξανά ο Αλεξέι Ναβάλνι- «Κολαστήριο» οι συνθήκες κράτησής του

«Οι διασώστες του σωφρονιστικού καταστήματος έφτασαν αμέσως επί τόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι διασώστες επιβεβαίωσαν επί τόπου τον θάνατο του καταδίκου», συνεχίζει.

O Αλεξέι Ναβάλνι - AP

O Αλεξέι Ναβάλνι - AP

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 ενώ ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με δηλητήριο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ανησυχητική η κατάσταση της υγείας του

Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί πρόσφατα σε μια φυλακή που βρίσκεται σε μια περιοχή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία.

Αλεξέι Ναβάλνι: Μεταφέρθηκε σε «φυλακή υψηλής ασφαλείας»

Συγκεκριμένα είχε εντοπιστεί στη φυλακή IK-3 στο Χαρπ, στην περιοχή Γιαμάλ-Νένετς, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, όπως είχε δηλώσει η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.
 

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναλβάνι 

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (...) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με τη ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στις πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα, για τις οποίες διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν απολύτως επιβεβαιωθεί.

«Ο φυλακισμένος Ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ. «Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος.

Η απάντηση της Μόσχας για τον Ναλβάνι 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές κατηγορίες για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top