Στην απομόνωση ξανά ο Αλεξέι Ναβάλνι- «Κολαστήριο» οι συνθήκες κράτησής του

Με Όσκαρ βραβεύτηκε το ντοκιμαντέρ για τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία

Αντίγραφο του κελιού του Ναβάλνι εγκαταστάθηκε κοντά στο Λούβρο/ Μάρτιος 2023, ΑΡ

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστοποίησε σήμερα πως μεταφέρθηκε εκ νέου στην απομόνωση, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησής του ως «κολαστήριο».

Αλεξέι Ναβάλνι: Ανησυχητική η κατάσταση της υγείας του

Ο 46χρονος Ναβάλνι εκτίει ποινή κάθειρξης συνολικά 11,5 ετών σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας, μετά την καταδίκη του για απάτη και περιφρόνηση δικαστηρίου. Έχει καταγγείλει πως έχει πέσει θύμα πολιτικής σκευωρίας με σκοπό τη φίμωσή του.

Αλεξέι Ναβάλνι: Μεταφέρθηκε σε «φυλακή υψηλής ασφαλείας»

Τον προηγούμενο μήνα βραβεύτηκε με Όσκαρ το ντοκιμαντέρ για τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία το 2020 και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του στη Μόσχα το 2021.

Ο Ναβάλνι εξήγησε πως βγήκε την Παρασκευή από το κελί της απομόνωσης και υποχρεώθηκε χθες Δευτέρα να περάσει άλλες 15 ημέρες εκεί, στον απόηχο έρευνας που δημοσιοποίησαν υποστηρικτές του. Στην έρευνα αυτή, εξηγούσαν πώς οι σωφρονιστικές αρχές εμφάνιζαν τιμολόγια για να δικαιολογήσουν υπέρογκα έξοδα (π.χ. λάχανα που δήθεν αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή) προκειμένου κάποιοι αετονύχηδες να καρπωθούν τη διαφορά.

O Aλεξέι Ναβάλνι παρουσιάστηκε στη δίκη του μέσω σύνδεσης από τις φυλακές όπου κρατείται -AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

O Aλεξέι Ναβάλνι παρουσιάστηκε στη δίκη του μέσω σύνδεσης από τις φυλακές όπου κρατείται -AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

«Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο την επομένη κιόλας (…) με έστειλαν στο κελί της απομόνωσης», καταγγέλλει ο Ναβάλνι μέσω Twitter, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησής του ως «κολαστήριο».

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένως μεταφερθεί στην απομόνωση τους τελευταίους μήνες και οι υποστηρικτές του εκφράζουν φόβους πως η ζωή του διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του λόγω απεργίας πείνας

Ο δικηγόρος Βαντίμ Κόμπζεφ γνωστοποίησε πως στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο Ναβάλνι είχε μεταβεί ασθενοφόρο το βράδυ της Παρασκευής, αφότου ο πελάτης του εμφάνισε στομαχική διαταραχή. Στη διάρκεια του προηγούμενου δεκαπενθήμερου εγκλεισμού του στην απομόνωση, ο Ναβάλνι είχε πει πως έχασε οκτώ κιλά.

Αλεξέι Ναβάλνι: Aποκάλυψε το «κρυφό παλάτι του Πούτιν» μέσα από τη φυλακή

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν υπήρξε αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών στους ισχυρισμούς Ναβάλνι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι υποστηρικτές του Ναβάλνι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονία του μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι – ένθερμου υποστηρικτή της εισβολής στην Ουκρανία – σε βομβιστική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top