6+1 ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση το 2024!

Έχουν απομείνει μόνο 10 βακίτα και 70 ρινόκεροι της Ιάβας στον πλανήτη

Υπό εξαφάνιση το 40% των ζώων στις ΗΠΑ / βίντεο Alpha

Υπάρχουν κάποια ζώα που ίσως μείνουν στην Ιστορία το 2024, κυρίως λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και το περιβάλλον τους, ενώ κάποια από αυτά αριθμούν λιγότερα από 10 μέλη τους εν ζωή.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τα πρώτα λόγια για την Κέιτ Μίντλετον και τον Κάρολο

Απειλούμενο ονομάζεται κάθε είδος ζωντανού οργανισμού το οποίο απειλείται με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον. Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση απειλούμενων ειδών, καθώς η λαθροθηρία, η καταστροφή ενδιαιτημάτων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν πολλά από τα προβλήματα στη διατήρηση των ειδών αυτών.

Η διεθνής οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία των απειλούμενων ειδών είναι η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), (World Conservation Union ή International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) που ιδρύθηκε το 1948 στο Γκλαντ (Gland) της Ελβετίας. 

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει δραματικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της εξαφάνισης των παρακάτω υπέροχων ζώων: 

Ρινόκερος της Ιάβας

Ο ρινόκερος της Ιάβας (Javan Rhino), ο οποίος ανήκει στο ίδιο γένος με τον ινδικό ρινόκερο, και έχει παρόμοιο δέρμα που θυμίζει μωσαϊκό, ήταν κάποτε το πιο διαδεδομένο είδος ρινόκερου στην Ασία, ενώ μέλη του ζούσαν σε αφθονία στα νησιά της Ινδονησίας, σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία και την Κίνα. Σήμερα, δυστυχώς, το είδος αυτό βρίσκεται σε τραγικό κίνδυνο εξαφάνισης, αφού υπάρχουν μόνο 70 ρινόκεροι της Ιάβας σε όλη τη Γη.

Βακίτα 

Η ντροπαλή Βακίτα (Vaquita) είναι ένα είδος θαλάσσιου θηλαστικού που προσμετρά μόλις 10 μέλη της... Η Βακίτα είναι από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά και μοιάζει αρκετά με δελφίνι. Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί δραματικά λόγω της παράνομης αλιείας στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, στην Καλιφόρνια. Η νηκτική του κύστη, ένα όργανο που υπάρχει μόνο στα ψάρια, αποξηραίνεται, βγαίνει παράνομα από τα σύνορα της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια στέλνεται στην Κίνα -κατά κύριο λόγο- όπου θεωρείται λιχουδιά και πωλείται για 8-10.000 δολάρια το κιλό.

Χελώνα Hawksbill

Οι θαλάσσιες χελώνες Ηawksbill παίζουν αξιοσημείωτο ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη μας. Διατηρούν την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων, που αποτελούν το φυσικό καταφύγιο πολλών ειδών ψαριών και συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η χελώνα Hawksbill κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση λόγω της παράνομης αλιείας, αφού το καβούκι της χρησιμοποοιείται στην κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών. 

Βία κατά των γυναικών: Έξω ο βιασμός από τα μέτρα για την καταπολέμησή της

Δυτικός πεδινός γορίλας

Ο δυτικός πεδινός γορίλας (Western Lowland Gorilla) είναι το ένα από τα δύο είδη γορίλα που υπάρχουν στις μέρες μας. Δεν παρουσιάζει σημαντικές διάφορες εξωτερικά με τον ανατολικό γορίλα, εκτός από κάποιες διάφορες όσον αφορά το κρανίο και τα δόντια. Συναντάται στην κεντρική Αφρική και συγκεκριμένα στην Ανγκόλα και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας, ασθενιών (κυρίως ασθενούν από Έμπολα) και λόγω απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος. 

Λεοπάρδαλη του Αμούρ

Η λεοπάρδαλη του Αμούρ (Amur leopard), που είναι γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι ένα από τα εννιά υποείδη λεοπάρδαλης. Πρόκειται για ένα άγριο αιλουροειδές που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής και απαριθμούνται σήμερα λιγότερα από 100 μέλη της.  Οι λόγοι για τους οποίους η λεοπάρδαλη του Αμούρ κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι η λαθροθηρία, η αποψίλωση των δασών (αποτέλεσμα συχνών πυρκαγιών), η μειωμένη αναπαραγωγή τους (γεννούν μικρά κάθε δυο χρόνια) και η κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή όπου ζουν.

Ελέφαντας της Σουμάτρας

Ο ελέφαντας της Σουμάτρας (Sumatran Elephant) είναι ένα ακόμη είδος υπό εξαφάνιση, αφού τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 80%. Γι' αυτό ευθύνεται ο περιορισμός του φυσικού βιότοπου του είδους από τον άνθρωπο και η λαθροθηρία.

Σαόλα 

Το σαόλα (Saola - Pseudoryx nghetinhensis ), γνωστό ως ασιατικός μονόκερος, είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη στον πλανήτη. Ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1992 από επιθεωρητές του Υπουργείου Δασών του Βιετνάμ και του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Ζωή που χαρτογράφησαν το φυσικό απόθεμα Vu Quang του βορειο-κεντρικού Βιετνάμ. Θεωρείται εξαιρετικά απειλούμενο είδος και είναι ένα από τα σπανιότερα μεγάλα χερσαία θηλαστικά στη Γη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top