Βία κατά των γυναικών: Έξω ο βιασμός από τα μέτρα για την καταπολέμησή της

Ποιες πράξεις ποινικοποιήθηκαν

Βία Κατά Γυναικών: Τα Μέτρα Που Ενέκρινε Η ΕΕ

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια αρχική οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο βιασμός δε συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία, λόγω της αντίθεσης ορισμένων κρατών μελών για νομικούς λόγους, επισημαίνει το δημοσίευμα με πηγή το AFP.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επί ενός κειμένου που, όπως είπε, «εγγυάται την ίδια προστασία σε όλες τις γυναίκες, σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στον κυβερνοχώρο». «Είναι καιρός οι γυναίκες να απολαμβάνουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα να είναι απαλλαγμένες από τη βία», δήλωσε στο «X».

Αναλυτικότερα, η εν λόγω οδηγία ποινικοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον αναγκαστικό γάμο, τη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και την υποκίνηση σε μίσος ή βία στο διαδίκτυο. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για εναρμονισμένες κυρώσεις σε όλες τις 27 χώρες της ΕΕ. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αποσκοπούν στην προστασία των θυμάτων βίας και στην καλύτερη πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη.

Το κείμενο αυτό, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων επί μήνες. Ωστόσο, το ζήτημα του βιασμού αποδείχθηκε το πιο αμφιλεγόμενο, καθώς δεν υπήρξε συναίνεση ως προς τον νομικό ορισμό του. Το άρθρο 5 του σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Μαρτίου 2022, περιλάμβανε έναν ορισμό του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και χώρες όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ακολούθησαν την ίδια γραμμή. Όμως, δώδεκα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, αντιτάχθηκαν στη συμπερίληψη του βιασμού στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα αυτό και ότι το κείμενο κινδύνευε να ανατραπεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση προσφυγής. Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου είχε επίσης επισημάνει «κινδύνους» για το θέμα αυτό.

Δώδεκα ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησαν πρόσφατα τα κράτη μέλη που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή εναρμόνιση του ορισμού του βιασμού ότι «κρύβονται πίσω από περιοριστικές νομικές ερμηνείες των αρμοδιοτήτων της ΕΕ». 

Της Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top