Ακυρώσεις πτήσεων σε Γερμανία και Φινλανδία

Απεργιακές κινητοποιήσεις από χιλιάδες εργαζόμενους

Ακυρώσεις πτήσεων σε Γερμανία και Φινλανδία

Ακυρώσεις πτήσεων σε Γερμανία και Φινλανδία φέρνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις δύο χώρες. 

Γερμανία: Απεργία σε 11 αεροδρόμια και ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων 

Περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια 11 μεγάλων αεροδρομίων απεργούν από τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτήσεις να κινδυνεύουν σήμερα με ακύρωση. Η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di προκήρυξε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις 2,80 ευρώ/ώρα και υψηλότερα μπόνους για τις υπερωρίες. Σύμφωνα με τους εργοδότες, η ικανοποίηση των αιτημάτων θα σήμαινε επιπλέον κόστος 250 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το τρέχον έτος.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αφορούν τα αεροδρόμια Βερολίνου, Φρανκφούρτης, Αμβούργου, Στουτγάρδης, Βρέμης, Αννόβερου, Κολωνίας, Ντίσελντορφ, Λειψίας, Ερφούρτης και Δρέσδης, ενώ από τα μεγάλα αεροδρόμια λειτουργεί μόνο αυτό του Μονάχου. Ο έλεγχος σε εργαζόμενους, επιβάτες, εμπορεύματα και αποσκευές γίνεται από πολύ περιορισμένα έως καθόλου, ανάλογα με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. 

Ενδεικτικά, από τα αεροδρόμια Βερολίνου, Αμβούργου και Στουτγάρδης έχουν ήδη ακυρωθεί όλες οι απογειώσεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι σήμερα δε θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 11.000 προγραμματισμένες πτήσεις. 

Φινλανδία: Μεγάλη απεργία στη χώρα κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης 

Ακυρώσεις πτήσεων και προβλήματα στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς της Φινλανδίας φέρνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις περίπου 300.000 εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση της χώρας. 

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα (JHL), στη βιομηχανία (SAK) και στις υπηρεσίες (PAM) ανακοίνωσαν ότι τα μέλη τους θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την 1η και τη 2α Φεβρουαρίου. 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο εργασιακής μεταρρύθμισης που παρουσίασε η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο, το οποίο προβλέπει αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση επίσης θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δε θα πληρώνονται. 

Η Φινλανδία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, είναι γνωστή για τη γενναιόδωρη κοινωνική της πολιτική, που προσφέρει σημαντικές προστασίες στους εργαζόμενους και καλές συνθήκες εργασίας. 

Αν υιοθετηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «θα αποδυναμώσουν τη θέση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την εργασιακή ασφάλεια, την προστασία κατά των αδικαιολόγητων απολύσεων και το δικαίωμα στην απεργία», εκτίμησε ο Μάρκου Σίπολα επιμελητής στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top