Αμέλια Έρχαρτ: Κοντά στη λύση του μεγαλύτερου μυστηρίου όλων των εποχών

Βρέθηκε το αεροπλάνο της θρυλικής αεροπόρου;

Κοντά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών, την εξαφάνιση της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, βρίσκονται οι ερευνητές. 

Αμέλια Έρχαρτ: Φως στο μυστήριο εξαφάνισης της πριγκίπισσας των αιθέρων

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Deep Sea Vision, που εξερευνά ωκεανούς, το περασμένο Σάββατο οι ερευνητές της κατέγραψαν εικόνες σόναρ, από αυτό που θα μπορούσε να είναι το αεροσκάφος της Έρχαρτ, στον πυθμένα του ειρηνικού ωκεανού. 

 

 

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από ένα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένο υποβρύχιο drone και το 16μελές πλήρωμά του, το οποίο ερεύνησε περισσότερα από 5.200 τετραγωνικά μίλια βυθού του ωκεανού από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023. 

Nέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως βρέθηκαν τα οστά της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης γυναίκας πιλότου

Amelia Earhart1

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρήκαν το αεροπλάνο της Αμέλια Έαρχαρτ - AP

Το αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου βρέθηκε μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης περίπου 100 μίλια από το νησί Χάουλαντ, όπου η Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νούναν έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, αλλά δεν έφτασαν ποτέ. 

Amelia Earhart 2

Η Αμέλια Έαρχαρτ εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γυρίσει τον κόσμο με αεροπλάνο - AP

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το σχήμα του αντικειμένου που βρήκε το σόναρ, μοιάζει πολύ με το αεροσκάφος της Έρχαρτ, ένα Lockheed Electra, τόσο στο μέγεθος, όσο και την ουρά. 

 

 

Στον λογαριασμό της Deep Sea Vision στο Instagram έχει αναρτηθεί βίντεο από τις έρευνες του πληρώματος και το HUGIN της Kongsberg Discovery το πιο προηγμένο μη επανδρωμένο υποβρύχιο drone, όπως αναφέρεται, το οποίο εντόπισε το Lockheed 10-E Electra της Αμερικανίδας αεροπόρου.

Η εξαφάνιση της Αμέλι Έρχαρτ

Η Έρχαρτ εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

Amelia Earhart 3

Υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο drone εντόπισε αντικείμενο που μοιάζει με το αεροπλάνο της Έαρχαρτ στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης «The Ninety-Nines», μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

 

 

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Today του NBC ο Τόνι Ρομέο είπε ότι «δεν έχουν καταγραφεί άλλα γνωστά δυστυχήματα στην περιοχή και σίγουρα όχι εκείνης της εποχής».

Amelia Earhart4

Το αντικείμενο που ενδεχομένως να είναι το αεροπλάνο της Αμέλια Έαρχαρτ βρέθηκε κοντά στο νησί Χάουλαντ, όπου η διάσημη αεροπόρος θα σταματούσε για ανεφοδιασμό

Ο Ρομέο, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πούλησε τα ακίνητά του και διέθεσε 11 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της αποστολής εύρεσης του χαμένου αεροπλάνου της Έρχαρτ.

Ποια ήταν η Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις, κόρης δικαστικού της περιοχής. 

Amelia Earhart 5

Η εξαφάνιση της Αμέλια Έαρχαρτ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου - AP

 Το 1904, με τη βοήθεια του θείου της, κατασκεύασε μία κεκλιμένη ράμπα και τη στερέωσε στην οροφή του μικρού σπιτιού, που βρισκόταν στον κήπο της οικογένειάς της. Η πρώτη καταγεγραμμένη πτήση της μικρής Αμέλια τελείωσε δραματικά. Βγήκε από το σπασμένο ξύλινο κιβώτιο που είχε χρησιμοποιήσει ως έλκηθρο με μελανιασμένα χείλια, σκισμένο φόρεμα, αλλά και με το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. «Είναι ακριβώς όπως το πέταγμα!» αναφώνησε.

Amelia Earhart 6

Η Αμέλια Έαρχατ ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό με αεροπλάνο - AP

Μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται ως στρατιωτικός νοσοκόμος στον Καναδά, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1919 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει ιατρική. Ένα χρόνο αργότερα αλλάζει γνώμη και εγκαταλείπει τις σπουδές της. Στις 28 Δεκεμβρίου 1920 κι ενώ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, επισκέπτεται με τον πατέρα της ένα αεροδρόμιο στο Λονγκ Μπιτς. Θα πετάξει για πρώτη φορά στη ζωή της και η δεκάλεπτη εμπειρία της στον αέρα θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Αποφασίζει να γίνει πιλότος και στις 3 Ιανουαρίου 1921 αρχίζει μαθήματα. Έξι μήνες αργότερα, αγοράζει ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο. Στις 22 Οκτωβρίου 1922 πετά με το Καναρίνι, όπως ονόμασε το αεροπλάνο της, σε ύψος 14.000 ποδιών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκες. Στις 15 Μαΐου 1923, γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου.

Amelia Earhart 7

Από πολύ νεαρή ηλικία άρεσε στην Αμέλια Έαρχαρτ να πετάει - AP

Η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε επιβράδυναν σημαντικά τα αεροπορικά της σχέδια. Πούλησε το αεροπλάνο της, δούλεψε ως δασκάλα και κοινωνικός λειτουργός, αλλά μέσα της παρέμεινε άσβεστη η φλόγα της περιπέτειας και το πάθος της για τα αεροπλάνα.

Τον Απρίλιο του 1928 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον εκδότη και μετέπειτα σύζυγό της Τζορτζ Πάτναμ για να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει το ημερολόγιο της πτήσης. Η Έρχαρτ δέχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό (17-18 Ιουνίου 1928).

Amelia Earhart 8

Η Αμέλια Έαρχαρτ υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες και την κατάργηση της ανδροκρατίας - AP

Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Ακολούθησε σειρά πτήσεων κατά μήκος των ΗΠΑ και η ενεργός συμμετοχή της στην προώθηση της επιβατικής αεροπορίας. Παράλληλα υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες και την κατάργηση της ανδροκρατίας στη νέα αυτή δραστηριότητα. Στις 11 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποίησε μόνη της την πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, απόσταση μεγαλύτερη από αυτήν που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ.

Amelia Earhart 9

Η Αμέλια Έαρχαρτ εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937

Την 1η Ιουνίου 1937 ξεκίνησε την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της, να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Lockheed Electra, με συνοδοιπόρο τον αεροναυτίλο Φρεντ Νούναν. 

Αφού είχε καλύψει περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε στον Κεντρικό Ειρηνικό, κοντά στη διεθνή γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Η Έρχαρτ κηρύχθηκε αγνοούμενη στις 2 Ιουλίου 1937 και νεκρή στις 5 Ιανουαρίου 1939.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top