Ιράν: 33χρονη μαστιγώθηκε 74 φορές επειδή δεν φόρεσε μαντίλα

Αρνήθηκε να καλύψει το κεφάλι της και στην αίθουσα του δικαστηρίου

Ιράν Ρόγια Χεσμάτι

Τον παγκόσμιο θαυμασμό προκαλεί η 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι, η οποία αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα ακόμη και όταν οδηγήθηκε με τη συγκεκριμένη κατηγορία στο δικαστήριο του Ιράν, με αποτέλεσμα να μαστιγωθεί 74 φορές και πληρώσει και πρόστιμο ύψους 255 λιρών              

Ιράν: Νεκρή 16χρονη μαθήτρια - «Τη χτύπησαν γιατί δε φορούσε μαντίλα»

Η 33χρονη συνελήφθη με την κατηγορία της… «ενθάρρυνσης της ανεκτικότητας», επειδή περπατούσε δημόσια στην Τεχεράνη χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της με χιτζάμπ. 

Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Σε τι διαφέρουν οι μαντίλες των μουσουλμάμων

Οι ιρανικές αρχές τη μαστίγωσαν τελικά 74 φορές,  αλλά η ίδια πέταξε προηγουμένως τη μαντίλα και ενώπιον του δικαστηρίου.

Η Χεσμάτι έγραψε στην «κλειδωμένη»  πλέον σελίδα της στα social media ότι ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά και ότι εξακολουθεί να αρνείται να φορέσει χιτζάμπ και μετά τη δοκιμασία.

«Πέταξα τη μαντίλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα αξιωματικός μού ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα, και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου», έγραψε η 33χρονη Ιρανή, με τη στάση της να κάνει τον γύρο του κόσμου και να προκαλεί  κατακραυγή κατά του καθεστώτος της χώρας. 

Ο Αμπάς Αμπντί, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν, έγραψε: «Αυτά τα μαστίγια δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτύπησαν όλους εκείνους που ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογικές ελευθερίες ο ένας δίπλα στον άλλον».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top