Οι διαφορές του IQ με το ΕQ - Ποιος δείκτης νοημοσύνης είναι πιο σημαντικός

IQ 160: Δείτε στο star.gr/tv όλα τα επεισόδια του Α' κύκλου μέχρι 10/12/23

Δείτε ένα απόσπασμα από την επιτυχημένη αστυκωμική σειρά του Star IQ 160 

Η νοημοσύνη ενός ανθρώπου μετράται τόσο από τον δείκτη ευφυΐας (IQ) όσο και από τον δείκτη της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΕQ). Ποιος, από τους δύο, όμως είναι πιο σημαντικός; Μπορεί κάποιος κάποιος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως η Πηνελόπη Μουρίκη που έχει IQ 160, να έχει εξίσου υψηλό EQ; 

Παιδιά «θαύματα» με υψηλό δείκτη νοημοσύνης

To ΙQ 160 επέστρεψε On Demand: Δείτε στο star.gr/tv όλο τον Α' κύκλο μέχρι 10 Δεκεμβρίου

Οι διαφορές του IQ με το ΕQ

EQ και IQ μετρούν διαφορετικά πράγματα. 

Ο δείκτης νοημοσύνης είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, τις πνευματικές και διανοητικές του δεξιότητες και ικανότητες.  

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ όσοι έχουν υψηλό IQ

Από την άλλη, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να κατανοεί και να «ελέγχει» τα συναισθήματά του, προκειμένου να μη τον κυριεύουν. Περιλαμβάνει «δεξιότητες» όπως την αναγνώριση των συναισθημάτων και των κινήτρων, τον έλεγχο των συναισθημάτων και των αντιδράσεων του, τη ρήση μη λεκτικών τρόπων επικοινωνίας και κυρίως την αντίληψη και αξιολόγηση των συναισθημάτων των άλλων (ενσυναίσθηση).

Ένας άνθρωπος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνήθως έχει αυτογνωσία, αυτοέλεγχο, συμπόνια, κίνητρο και κοινωνικές δεξιότητες.

EQ ή IQ: Ποιο είναι πιο σημαντικό; 

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική, με το κύριο επιχείρημά τους να συνοψίζεται στην έννοια του «ενστίκτου».

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι με μεσαίο δείκτη ευφυΐας (IQ)  ξεπερνούν κατά πολύ άτομα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό IQ σε θέματα αποδοτικότητας στην εργασία τους, ενώ στατιστικά στοιχεία δείχνουν το υψηλό EQ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία ενός ατόμου. 

Έχει διαπιστωθεί, επίσης, ότι εκείνοι που «αγγίζουν» απλά έναν Μέσο Όρο σε IQ μετρήσεις έχουν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κορυφαίοι στους αντίστοιχους επαγγελματικούς τομείς τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το IQ παραμένει σχετικά σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρύπου, ενώ το EQ μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top