Παιδιά «θαύματα» με υψηλό δείκτη νοημοσύνης

IQ 160: Δείτε στο star.gr/tv όλα τα επεισόδια του Α' κύκλου μέχρι 10/12/23

Δείτε ένα απόσπασμα από την επιτυχημένη αστυκωμική σειρά του Star IQ 160 

Μία αντισυμβατική γυναίκα, η Σμαράγδα Καρύδη ως Πηνελόπη Μουρίκη, αλλά με «IQ 160», ήρθε μέσα από την ομώνυμη σειρά του Star και προκάλεσε το ενδιαφέρον γι’ αυτό τον περιβόητο υψηλό δείκτη νοημοσύνης. 

To ΙQ 160 επέστρεψε On Demand: Δείτε στο star.gr/tv όλο τον Α' κύκλο μέχρι 10 Δεκεμβρίου

Η χαρισματικότητα μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί πάντα, αλλά υπάρχει και όταν είναι «αναγνωρίσιμη» κατά την παιδική ηλικία, τότε μπορεί ένα ευφυές παιδί να «ανθίσει» μέσα σε κατάλληλο περιβάλλον εκπαίδευσης και μάθησης. 

Ευάγγελος Κατσιούλης: Αυτός είναι ο Έλληνας με το υψηλότερο IQ στον κόσμο

O δείκτης νοημοσύνης ΙQ μετρά κατά προσέγγιση την ευφυΐα ενός ατόμου, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όταν είναι υψηλός, άνω του 112, για τους ενήλικες, τότε μιλάμε για χαρισματικούς ανθρώπους. 

Tα χαρακτηριστικά των παιδιών που έχουν υψηλό IQ

Στα παιδιά, ο δείκτης νοημοσύνης διαφέρει. Το παιδικό IQ ορίζεται ως το πηλίκο της πνευματικής ηλικίας, ως προς τη αναπτυξιακή ηλικία πολλαπλασιαζόμενο επί 100. Για παράδειγμα, ένα παιδί 10 ετών με τις νοητικές ικανότητες του μέσου 13χρονου έχει IQ 130. Αποτελεί, λοιπόν, έναν ποσοτικό δείκτη που αφορά στο ίδιο το παιδί και τη συγκριτική πνευματική ωρίμανσή του, σε σχέση με τη σωματική ηλικία του.

Κάντε δωρεάν IQ Test και μετρήστε τον δείκτη της νοημοσύνης σας

Ο μέσος όρος του παιδικού IQ ορίζεται το 100, όταν δηλαδή ένα παιδί 10 ετών έχει πνευματική ηλικία 10 ετών.

Παιδιά «θαύματα» με υψηλό IQ στην Ελλάδα

Ο 8χρονος Τάσος από την Πέλλα 

To 2019, τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση για τον μικρό «Αϊνστάιν» από την Πέλλα. Ο Τάσος Γεραντίδης, σε ηλικία 8 ετών, χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά ευφυής», μετά από το τεστ WISC στο οποίο υποβλήθηκε. Το IQ του υπολογίστηκε στο 148,5 με εξαιρετική έφεση στα μαθηματικά, όταν ήταν μαθητής της τρίτης δημοτικού και ακόμη δεν τα είχε διδαχθεί καλά καλά… 

Οι γονείς του, αγρότες στο επάγγελμα, εντόπισαν νωρίς τη χαρισματικότητα του γιου τους και πήραν την απόφαση να μετακομίσουν μόνιμα στη Γερμανία, προκειμένου να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο ο μικρός Τάσος.

«Όλη αυτή κλίση που έχει στα μαθηματικά είναι έμφυτη, βγαίνει από μέσα του. Όλα τα έκανε μόνος του, δε γνώριζε ακόμα την προπαίδεια και έκανε μεγάλους υπολογισμούς με το μυαλό του. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι δεν κοιμάται πολύ. Όλη την ημέρα ασχολείται με τα μαθηματικά, κοιμάται πάρα πολύ αργά, διότι δεν μπορεί να ησυχάσει ο εγκέφαλος του, όπως μας είπαν. Εμείς πάντως είμαστε κοντά του και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο», είχε περιγράψει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πατέρας του Τάσου, Ανδρέας Γεραντίδης.

Ο 5χρονος Νικόλας από το Ηράκλειο Κρήτης 

Το 2021, έγινε γνωστό πως ένα παιδί – θαύμα από την Κρήτη, σε ηλικία μόλις 5 ετών, ήξερε να διαβάζει και να γράφει αγγλικά και του άρεσε να μελετά ανατομία και γεωγραφία.

Ο Νικόλας Μακρυμανωλάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης σε ηλικία 5 ετών, είχε IQ 140. Είχε έφεση στα γράμματα από όταν ήταν μηνών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 3 του έτη μπορούσε να διαβάζει και να γράφει.

Η νηπιαγωγός του, όταν ήταν 4 ετών, διέκρινε την διαφορετικότητά του και το γνωστικό του επίπεδο καθώς ο μικρός ήξερε ήδη όσα διδάσκονται στο σχολείο και τους πρότεινε να επισκεφτούν αναπτυξιολόγο προς αξιολόγηση, όπως και έκαναν οι γονείς του.

«Γενικά, του δίνουμε το περιθώριο, μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο να κάνει ο ίδιος τις επιλογές του και να κρίνεται βάσει της ηλικίας του από αυτές, τον ωθούμε να μάθει ό,τι εκείνος θέλει ανεξάρτητα αν αυτό που θέλει να μάθει ή να ασχοληθεί είναι για μικρότερα ή για μεγαλύτερα παιδιά. Δεν τον πιέζουμε και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε με τον τρόπο μας να του επηρεάσουμε την κρίση με το τι θα ασχοληθεί. Το φροντιστήριο Αγγλικών για παράδειγμα, είναι μία δική του επιθυμία, χωρίς να έχουμε την απαίτηση να πάρει σώνει και ντε proficiency στα 12», είχαν πει οι γονείς του στο cretalive.gr.

O μικρός Νικόλας πάντως στα 5 του, ονειρευόταν μεγαλώνοντας να γίνει αστροναύτης και να φτιάχνει πυραύλους. Θα του άρεσε όμως να δουλεύει  στη NASA και ως γιατρός για τους αστροναύτες.

Ο μικρός Βασίλειος στις ΗΠΑ με καταγωγή από την Κάλυμνο 

Πριν από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα το 2016, μάθαμε και για ένα ακόμα παιδί θαύμα, το οποίο σε ηλικία 10 ετών έγινε ο νεότερος σπουδαστής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, ο Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης, με καταγωγή από την Κάλυμνο, αποφοίτησε σε ηλικία 9 ετών από το Penn Trafford High School. Έγινε δεκτός σε πολλά πανεπιστήμια, οι γονείς του όμως, επέλεξαν το Community College of Allegheny County.

Το IQ του εκτιμήθηκε στο 200, με τις ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητές του να εκδηλώνονται από τη βρεφική ηλικία. Ενδεικτικά, σε ηλικία επτά μηνών άρχισε να αρθρώνει προτάσεις, ενώ σε ηλικία ενός έτους γνώριζε το αλφάβητο. Οταν ήταν 21 μηνών ήταν σε θέση να διαβάζει και όταν συμπλήρωσε τα δύο του χρόνια διάβαζε Ιστορία και μπορούσε να γράψει σύντομη ιστορία, ενώ ζωγράφιζε. 

Σε ηλικία 2 ετών έμαθε τον πολλαπλασιασμό, στα 3 ήταν σε θέση να κάνει διαιρέσεις με πολυψήφιους αριθμούς, στα 4  έμαθε την Άλγεβρα και στα 5 τη Γεωμετρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top