Γάζα: Δραματικές στιγμές με τα νεογνά - Πεθαίνουν λόγω έλλειψης ρεύματος

Φέρνουν θερμοκοιτίδες για να τα μεταφέρουν

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας για τις εγκύους και τα νεογνά είναι εφιαλτική, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ισοπεδωθεί. Οι ισραλινές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν θερμοκοιτίδες, μετά τις εκκλήσεις απόγνωσης.

«Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη Γάζα και οι μαχητές της φεύγουν»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως συντονίζουν τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να καταστεί ενδεχομένως δυνατή η απομάκρυνση νεογέννητων από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα.

Γάζα: Ισραηλινά τανκς στην είσοδο του βασικού νοσοκομείου της πόλης   

Η ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με μια φωτογραφία στρατιώτη που φορτώνει θερμοκοιτίδες σ' ένα βαν, εκδόθηκε μετά τις εκκλήσεις απόγνωσης από το Νοσοκομείο Αλ Σίφα για ασθενή νεογνά καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν και τα καύσιμα για τις γεννήτριες εξαντλούνται.

 

 

Οι συνθήκες για τις έγκυες, τις μητέρες και τα νεογνά στη Λωρίδα της Γάζας είναι αποκαρδιωτικές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, έξι πρόωρα νεογνά πέθαναν τις τελευταίες ημέρες λόγω της έλλειψης ηλεκτροδότησης στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. 

Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες μωρά γεννιούνται πρόωρα

Δεκάδες μωρά στη Λωρίδα της Γάζας γεννιούνται πρόωρα, εν μέσω πολέμου. Πολλά από αυτά δεν τα καταφέρνουν / AP Photo (Dr. Marawan Abu Saada)

Γάζα: Αποκλεισμένοι χιλιάδες άμαχοι σε περικυκλωμένο νοσοκομείο 

Ισραηλινά άρματα μάχης είναι παραταγμένα σήμερα προ των πυλών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, που οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν στρατηγικό κρησφύγετο της Χαμάς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καλεί ωστόσο να «προστατευθεί» η δομή υγείας και τα ισραηλινά στρατεύματα να δείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς παραμένουν χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι εκεί.

Εν μέσω της έντασης στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα στρατιωτίνας στα χέρια της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα βίντεο που εικονίζει τη νεαρή σε αιχμαλωσία.

 

 

«Προστατεύστε το νοσοκομείο Αλ Σίφα»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι (ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από τις μάχες) είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο - πιθανόν ακόμα περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη όσα λένε τοπικοί αξιωματούχοι. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», είναι «απάνθρωπη», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μέσω X (του πρώην Twitter).

Εδώ και μέρες διεξάγονται συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Δεκάδες νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν το 1/3 των νεκρών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά / AP Photo (Fatima Shbair)

Σκοπός του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, είναι «να απομακρύνουμε εσπευσμένα τον κόσμο (...) όσο περισσότερους είναι δυνατό», είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπρόσωπος του, ο Πίτερ Λέρνερ.

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο», αφηγήθηκε γιατρός των MSF. «Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία», πρόσθεσε, ενώ ο στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «προσπάθειες» μεταφοράς θερμοκοιτίδων από ισραηλινό νοσοκομείο στο Σίφα.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε χθες Δευτέρα πως «επτά βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν από το Σάββατο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top