Γάζα: Ισραηλινά τανκς στην είσοδο του βασικού νοσοκομείου της πόλης   

«Βρισκόμαστε σε πλήρη αποκλεισμό» δηλώνει γιατρός του 

τανκς Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν σήμερα στις πύλες του βασικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, τον πρωτεύοντα στόχο στη μάχη τους για να θέσουν υπό έλεγχο το βόρειο ήμισυ της Λωρίδας της Γάζας, όπου γιατροί δηλώνουν ότι ασθενείς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Γάζα: Σκοτώθηκε παραγωγός της σειράς «Fauda» του Netflix

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

Νεογέννητα σε νοοοκομείο της Γάζας

Νεογέννητα σε νοοοκομείο της Γάζας (AP Images)

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

Νετανιάχου: «Προσφέραμε καύσιμα στο νοσοκομείο αλλά η Χαμάς τα αρνήθηκε»

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είχε πει στους αμάχους να φύγουν από το νοσοκομείο και στο προσωπικό να μεταφέρει αλλού τους ασθενείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να απομακρύνει μωρά από την πτέρυγα νεογνών και ότι άφησε στην είσοδο του νοσοκομείου 300 λίτρα καύσιμο για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης, αλλά η Χαμάς μπλόκαρε τις προσφορές του.

Γάζα: Βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο αλ Σίφα - Νεκροί και τραυματίες

Ο χειρουργός Ελ Μοχαλάλατι δήλωσε ότι 8 πρόωρα βρέφη, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρίσκονταν σε ατομικές θερμοκοιτίδες, τα έχουν παρατάξει στη σειρά σε μια κλίνη και τα κρατούν ζεστά με ό,τι ρεύμα τους έχει απομείνει.

Μετά τον θάνατο τριών, σύμφωνα με αυτόν, άλλα 36 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη μονάδα νεογνών. «Περιμένουμε ότι θα χάνουμε κι άλλα μέρα με τη μέρα", πρόσθεσε.

Άλλο μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Λωρίδα της Γάζας: Γυναικόπαιδα σε δραματική κατάσταση

Λωρίδα της Γάζας: Γυναικόπαιδα σε δραματική κατάσταση (AP Images)  

Γιατροί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τους δείχνουν να χειρουργούν υπό το φως κεριών, φακών ή μόνον με το φως από κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την ισραηλινή εντολή να φύγουν. Το Ισραήλ προχωρά συχνά σε βομβαρδισμούς και στον νότιο. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στη βασική πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τη Χαν Γιούνες. Στο Νοσοκομείο Νάσερ, άνθρωποι με ΙΧ οχήματα έφερναν στο νοσοκομείο τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top