«Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη Γάζα και οι μαχητές της φεύγουν»

Η Χαμάς ζητά εκεχειρία για να απελευθερώσει ομήρους 

Ο πολεμικός κλοιός σφίγγει σαν τανάλια τα νοσοκομεία της Γάζας / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γάζα, όπου το Ισραήλ φαίνεται πως έχει πλέον τον έλεγχο. Ο ισραηλινός στρατός έφτασε στο κέντρο της πόλης, με τους μαχητές της Χαμάς να φεύγουν προς τα νότια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς ζητά εκεχειρία για να απελευθερώσει 70 ομήρους.

Γάζα: Ισραηλινά τανκς στην είσοδο του βασικού νοσοκομείου της πόλης   

Ο στρατός του Ισραήλ μπήκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Γάζας και σήκωσε τη σημαία της χώρας. Μία φωτογραφία που φέρεται να δείχνει στρατιώτες των IDF με τις σημαίες μέσα στην κεντρική αίθουσα κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

 

 

«Η Χαμάς απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα και οι μαχητές της φεύγουν προς τα νότια», υποστήριξε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Μάλιστα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς και δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς) που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ.

Χαμάς: Ζητά εκεχειρία για να απελευθερώσει ομήρους 

Την ίδια ώρα, η Χαμάς δήλωσε στην ομάδα των μεσολαβητών ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε. 

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιωτίνα που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Ισραήλ: «Γιάφκα της Χαμάς εντοπίστηκε στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου»

Κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της Γάζας, ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο του συγκροτήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, εντοπίστηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό.

«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους εδώ», ανέφερε ο Χαγκάρι και συμπλήρωσε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν σε αυτό το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, αφότου έσφαξαν Ισραηλινούς μέσα στα σπίτια τους».

Νοσοκομείο Γάζα

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι εντόπισε γιάφκα της Χαμάς εντοπίστηκε στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου / AP File Photo (Fatima Shbair)

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε ότι οι IDF καταβάλλουν εδώ και μέρες προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών από το Αλ Ραντίσι και από άλλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο πόλεμος είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του λαού της Γάζας. Ειδικά όχι εναντίον ασθενών, γυναικών και παιδιών», τόνισε και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Γάζα: Τουλάχιστον 31 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ισραήλ: Πάνω από 10.000 άμαχοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσεις τις 11.000 / AP File Photo (Fatima Shbair)

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεριμένο πλήγμα, ενώ παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 11.240 άνθρωποι – μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες – έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top