Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών από τους ενόπλους της Χαμάς

Ακτιβίστρια η μία, βοηθούσε Παλαιστίνιους

Πόλεμος στο Ισραήλ: Aγωνία για τους ομήρους / Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star (21.10.23)

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες άλλες δύο γυναίκες που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Στη δημοσιότητα δόθηκε οπτικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της απελευθέρωσής τους.

Ισραήλ: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμα δύο γυναίκες ομήρους

Χαμάς: Τις απελευθερώσαμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Οι σύζυγοί τους ωστόσο παραμένουν σε ομηρία.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς καταγράφει τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών με τους ενόπλους της οργάνωσης να βρίσκονται δίπλα τους, κρατώντας όπλα.

Η 85χρονη Λίφσιτζ είναι μια ακτιβίστρια η οποία στο παρελθόν είχε βοηθήσει ασθενείς από τη Γάζα να μεταφερθούν για θεραπεία στο Ισραήλ, δήλωσε ο εγγονός της.

Όπως είπε στο Reuters ο Ντάνιελ Λίφσιτζ, η γιαγιά του και ο παππούς του Οντέντ, ο οποίος παραμένει όμηρος της Χαμάς όπως και ο σύζυγος της Κούπερ, έχουν κάνει πολλά για τον λαό της Γάζας.

«Είναι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης όλη τους τη ζωή. Για πάνω από μια δεκαετία μετέφεραν Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, όχι από τη Δυτική 'Οχθη αλλά από τη Λωρίδα της Γάζας κάθε εβδομάδα από το πέρασμα Ερέζ στα νοσοκομεία του Ισραήλ για να λάβουν θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος κ.α.» πρόσθεσε ο εγγονός της 85χρονης.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων.

«Περιθώριο για διαπραγματεύσεις»

Το Ισραήλ εκτιμά ότι 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Ισραήλ: Οι «Αμαζόνες» του IDF για την εξόντωση της Χαμάς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.

Ισραήλ: Όμηροι στα χέρια της Χαμάς - Σοκάρουν οι ιστορίες τους

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας απευθύνει έκκληση στην Αίγυπτο να επιτρέψει να βγουν τραυματίες και άρρωστοι από τον θύλακα

Την ίδια ώρα ο υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας απευθύνει έκκληση στην Αίγυπτο να επιτρέψει να βγουν τραυματίες και άρρωστοι από τον θύλακα

'Εκκληση στην Αίγυπτο να επιτρέψει να βγουν τραυματίες και άρρωστοι από τον θύλακα / AP

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

Ποιες είναι οι Αμερικανίδες μητέρα και κόρη που απελευθέρωσε η Χαμάς

Στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν: «Με το Ισραήλ μας ενώνει το πένθος»       

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα στο Τελ Αβίβ την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως τις δύο χώρες «ενώνει το πένθος» μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

«Με το Ισραήλ μας ενώνει το πένθος. Τριάντα συμπατριώτες μας δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Εννέα άλλοι είναι ακόμη αγνοούμενοι ή κρατούνται όμηροι. Στο Τελ Αβίβ, στις οικογένειές τους, εξέφρασα την αλληλεγγύη του Έθνους», έγραψε ο γάλλος πρόεδρος στην πλατφόρμα X.

Ο Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ κατά τη 18η ημέρα του πολέμου που ξέσπασε με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Κατά τη μονοήμερη αυτή επίσκεψη, ο Μακρόν αναμένεται να ταχθεί υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που «θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια κατάπαυση του πυρός».

Αναμένεται επίσης να ζητήσει «να προστατευθούν οι άμαχοι πληθυσμοί» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.  

Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί ο Μακρόν συναντήθηκε με οικογένειες Γάλλων ή Γαλλοϊσραηλινών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ή κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η οικογένεια της Μία Σεμ, μιας γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς, ήταν παρούσα στη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο. 

Τουλάχιστον 30 γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πρόκειται για τους περισσότερους Γάλλους που έχουν σκοτωθεί σε επίθεση έπειτα από εκείνη της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας (86 νεκροί).

Συνάντηση Μακρόν με Αμπάς στη Ραμάλα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Όχθη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έγινε γνωστό από το γραφείο του τελευταίου. 

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αξιωματούχους του γραφείου του Αμπάς.  Προς το παρόν η γαλλική προεδρία δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση αυτή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top