Ουκρανία: Έπληξε δύο πολεμικά πλοία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα  

Με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας οι επιθέσεις    

Ουκρανία επίθεση σε ρωσικό πλοίο

Η Ουκρανία έπληξε ένα πυραυλοφόρο πλοίο και ένα πλοίο περιπολίας  της Ρωσίας σε ξεχωριστές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας εξοπλισμένα με πειραματικά όπλα, δήλωσε πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.   

Ουκρανία: Τουλάχιστον 49 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε χωριό στο Χάρκοβο    

Η πηγή δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πυραυλοφόρο «Μπουγιάν» δέχθηκε επίθεση σήμερα και το πυραυλοφόρο «Πάβελ Ντερζάβιν»  προχθές, Τετάρτη, σε κοινές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας και το Πολεμικό Ναυτικό. 

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία 

«Μετά την πρώτη έκρηξη, τα ρωσικά ναρκαλιευτικά και οι δύτες δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν την τεχνογνωσία μας», δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Το πυραυλοφόρο «Μπουγιάν»... χτυπήθηκε σήμερα στη διαδρομή της Σεβαστούπολης από πειραματικά όπλα που έφεραν τα «Sea Babies» (μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας)».

Κριμαία: Ουκρανικός πύραυλος έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου 

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα από ανεξάρτητες πηγές τις αναφορές αυτές. 

«Το πλοίο περιπολίας "Πάβελ Ντερζάβιν" επλήγη  για δεύτερη φορά και εγκατέλειψε τον τόπο του συμβάντος. Απέπλευσε αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Αναμένουμε περισσότερες ενέργειες», ανέφερε  ο εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πλοίαρχος 3ου βαθμού Ντμίτρο Πλετεντσούκ, σε δηλώσεις στο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Η επίθεση σε ρωσικό πολεμικό πλοίο από την Ουκρανία

Η επίθεση σε ρωσικό πολεμικό πλοίο από την Ουκρανία (πηγή liveuamap) 

Ο ίδιος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της επιχείρησης και επέστησε την προσοχή στα ΜΜΕ να αποφεύγουν να διαδίδουν οποιεσδήποτε ανεπίσημες και ανεπιβεβαίωτες  πληροφορίες.   

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 12 Οκτωβρίου 2023, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι το ρωσικό περιπολικό πλοίο «Πάβελ Ντερζάβιν»  υπέστη ζημιά στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην προσωρινά κατεχόμενη πόλη της Σεβαστούπολης.

Κίεβο: Μαζική επίθεση της Ρωσίας με drones και πυραύλους

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά σε αυτήν έχουν κλιμακωθεί από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε τον Ιούλιο από τη  συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έχουν πλήξει επανειλημμένα από τότε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις και σιλό σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα ή κοντά σε αυτήν και στον ποταμό Δούναβη.

Το Κίεβο έχει εξαπολύσει αρκετές επιτυχείς επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη χερσόνησο της Κριμαίας και γύρω από αυτήν, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν στο να στερήσουν από τη Ρωσία τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και να ανακτήσουν τον έλεγχο ζωτικών ναυτιλιακών οδών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας ανέφεραν ότι ανατίναξαν σήμερα το πρωί μια σιδηροδρομική γραμμή στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νοτιοανατολική πόλη της Μελιτόπολης.

«Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, η σιδηροδρομική γραμμή και η αμαξοστοιχία που μετέφερε πυρομαχικά και καύσιμα στον ρωσικό στρατό υπέστησαν ζημιές», ανέφεραν οι ειδικές δυνάμεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top