Iron Dome: Πώς λειτουργεί ο «σιδερένιος θόλος» που προστατεύει το Ισραήλ

Πώς κατάφερε να τον «σπάσει» η Χαμάς

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Star

Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στον πλανήτη, που έως τώρα έχει προστατεύσει με επιτυχία τις ισραηλινές πόλεις. Έχει τον πολυδιαφημισμένο «Σιδερένιο Θόλο», το αντι-αεροπορικό σύστημα που έχει δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει και η χώρα μας. Όμως η σφοδρότητα των επιθέσεων έχει «γονατίσει» το σύστημα, που φαίνεται να μένει από πυρομαχικά. 

Ισραήλ: «Κόλαση» βομβαρδισμών – Εν μέσω πυρών οι απεσταλμένοι του Star

Ο Σιδηρούς Θόλος ή Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.

Πύραυλοι εκτοξεύονται από τη Γάζα στο Ισραήλ

Πύραυλοι εκτοξεύονται από τη Γάζα στο Ισραήλ - AP Photo/Fatima Shbair

Το σύστημα κηρύχθηκε επιχειρησιακό και αναπτύχθηκε αρχικά στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στην Μπερ Σεβά. Στις 7 Απριλίου του 2011, αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα για πρώτη φορά.

Ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ – «Λάθος συναγερμός» η επίθεση από Λίβανο

Στις 10 Μαρτίου του 2012, η εφημερίδα The Jerusalem Post ανέφερε ότι το σύστημα κατέρριψε το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και θα είχαν προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Στα τέλη του 2012 το Ισραήλ δήλωσε ότι σκεπτόταν να αυξήσει την εμβέλεια των αναχαιτίσεων του Σιδερένιου Θόλου, από το μέγιστο 70 χιλιομέτρων στα 250 χιλιόμετρα και να το κάνει πιο ευέλικτο, ώστε να πραγματοποιεί αναχαίτιση πυραύλων που έρχονται από δύο κατευθύνσεις την ίδια στιγμή.

Ισραήλ: «Παγώνουν» οι θηριωδίες στο Κφαρ Αζά - «Έγιναν σφαγές και βιασμοί!»

Τον Νοέμβριο του 2012, επίσημες δηλώσεις ανέφεραν ότι είχε αναχαιτίσει πάνω από 400 πυραύλους. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2014, το σύστημα είχε αναχαιτίσει περισσότερους από 1.200 πυραύλους.

Πόλεμος στο Ισραήλ

AP Photo/Fatima Shbair

Πώς η Χαμάς «έσπασε» τον Σιδερένιο Θόλο

Τον Μάιο του 2021 η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες, κατά διαστήματα μέχρι και εκατό μέσα σε λίγα λεπτά, με στόχο να μπλοκάρει τον Σιδερένιο Θόλο.

Τότε εκτοξεύθηκαν περίπου 4.360 ρουκέτες σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τώρα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος περίπου 3.000 σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στη βρετανική εταιρεία πληροφοριών Janes.

Αν η Χαμάς διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μέχρι στιγμής», σημείωσε.

«Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα ρουκετών και μοιάζει πιθανό να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πλήγματα για καιρό», σχολίασε ο Φαμπιάν Χινζ του IISS.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top