Γαλλία: Νεκρή 32χρονη Ελληνίδα από αλλαντίαση -Έφαγε σαρδέλες σε εστιατόριο

Σε κρίσιμη κατάσταση ο σύζυγός της - Άλλοι 12 άνθρωποι στο νοσοκομείο

Τι είπαν οι γονείς της 32χρονης που πέθανε από αλλαντίαση στη Γαλλία / Βίντεο Mega

Μια Ελληνίδα 32 ετών, κάτοικος Παρισιού, πέθανε απο αλλαντίαση στο Μπορντό, όπου είχε πάει για Σαββατοκύριακο με τον σύζυγό της, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Παρισιού.

Η 32χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, όπως δήλωσε ο Μπενζαμάν Κλουζό, επικεφαλής του τμήματος εντατικής ιατρικής (MIR) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό. Ο σύζυγος της Ελληνίδας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Το περιστατικό έγινε το περασμένο Σάββατο.

Τουλάχιστον 12 ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν, οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μεταξύ του Μπορντό και της περιφέρειας Île-de-France. Επτά βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, η οποία υποψιάζεται έντονα πιθανά κρούσματα αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας νευρολογικής νόσου. Όλοι είχαν καταναλώσει σαρδέλες από κονσέρβα.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το μπαρ Tchin Tchin στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό ή να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηροστομία ή παράλυση.

«Περίπου 20 άτομα κολλήσαμε αλλαντίαση σε 5στερο εστιατόριο στη Γαλλία... Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό το εστιατόριο κολλήσαμε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Ο σύζυγός της είναι στην εντατική κι αύριο θα βγει από αυτήν. Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος, αρρώστησε η κοπέλα, ο άντρας της και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύτηκε στην Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε η μητέρα της στο Live News.

Συναγερμός στη Γαλλία - Προειδοποίηση για τις σαρδέλες σε κονσέρβα

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) έστειλε μήνυμα σε όλα τα ιδρύματα υγείας της χώρας για να τους προειδοποιήσει να είναι προσεκτικοί στα συμπτώματα.

Τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Συνολικά, υπήρχαν εννέα βάζα με σαρδέλες σερβιρισμένα σε τραπέζια, το καθένα από τα οποία θα περιέχει τρεις έως τέσσερις σαρδέλες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μολύνει 25 άτομα, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας πληθυσμού του νομού (DDPP).

«Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», δήλωσε ο Μπενζαμαν Κλουζό. «Η κατάστασή τους μπορεί ενδεχομένως να είναι δύσκολη για αρκετές εβδομάδες», κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να προκύψουν «πολλαπλές επιπλοκές», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το τελευταίο μολυσματικό γεύμα πιθανώς χρονολογείται από το Σάββατο, οπότε μπορούμε να περιμένουμε την άφιξη και άλλων ασθενών για λίγες μέρες», είπε. Ο γιατρός καλεί τα άτομα με πεπτικά συμπτωματα (διάρροια, έμετο) ή προβλήματα όρασης ή ομιλίας, αφού παρευρεθούν στο Tchin Tchin Wine bar, να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιτοξίνες «το συντομότερο δυνατό».

Το DDPP πήρε δείγματα στην εγκατάσταση και όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κ εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, « εντός τριών ημερών», διευκρινίζουν η νομαρχία και την ARS. Το Tchin Tchin Wine Bar δεν έχει υποστεί διοικητικό κλείσιμο, αλλά απαιτείται να πουλά μόνο προϊόντα που δεν είναι σπιτικά, όπως το κρασί, προσδιορίζει το DDPP. Από σήμερα, ωστόσο, το μπαρ αποφάσισε να κλείσει μέχρι νεοτέρας.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς «είναι ξένης υπηκοότητας (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία). Όλοι τους επισκέπτονταν το ίδιο μπαρ του Μπορντό, το Tchin Tchin Wine bar, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφεραν η νομαρχία της Νέας Ακουιτανίας  και η περιφερειακή υπηρεσία υγείας σε κοινό δελτίο Τύπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου».

Αλλαντίαση: Μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:

  1. η τροφιμογενής
  2. η βρεφική
  3. η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων
  4. η τραυματική
  5. η ιατρογενής
  6. η εισπνευστική

 

Της Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top