Πριγκόζιν: Από πωλητής hot dog, δεξί χέρι του Πούτιν

Ποιος είναι ο αρχηγός της Βάγκνερ

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν αποφάσισε να αντιταχθεί στον άλλοτε στενό του φίλο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας την οργή του. Ο Ρώσος πρόεδρος τον αποκάλεσε προδότη και διαμήνυσε πως η τιμωρία του θα είναι αμείλικτη.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) στη Σοβιετική Ένωση το 1961. 

Βάγκνερ για Πούτιν: «Έκανε λάθος, σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη. Απελευθερώθηκε το 1990 έπειτα από εννέα χρόνια κράτησης και άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. 

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αρχικά άνοιξε καντίνα με χοτ ντογκ και κατέληξε να γίνει ο «σεφ» του Πούτιν - ΑP

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αρχικά άνοιξε καντίνα με χοτ ντογκ και κατέληξε να γίνει ο «σεφ» του Πούτιν - ΑP

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.

Ρωσία: Η Wagner μπήκε στην πόλη Ροστόφ – Έτοιμος να πεθάνει ο αρχηγός της

Αρχικά άνοιξε ένα παντοπωλείο και στη συνέχεια μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών.  Τελικά άνοιξε ένα εστιατόριο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε έτσι προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας. 

Με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και προσπάθησε να ικανοποιήσει τις μεγάλες φιλοδοξίες του.

Ρωσία: «Πόλεμος» Πούτιν με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner

Ο Πριγκόζιν ήρθε κοντά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.

Η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν του εξασφάλισε πολλά συμβόλαια σίτισης μαθητών και στρατιωτών - AP

Η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν του εξασφάλισε πολλά συμβόλαια σίτισης μαθητών και στρατιωτών - AP

Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα αφορούσαν στον στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για το πώς ακριβώς σχηματίστηκε είναι ελάχιστες. Ο Πριγκόζιν είχε διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τη Wagner και είχε απειλήσει να μηνύσει δημοσιογράφους που ανέφεραν τη συμμετοχή του στην ομάδα.

Τι είναι η ομάδα Wagner

Η Wagner απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας πάντα ίχνη ωμής βίας, βιασμών και εγκλημάτων πολέμου στο πέρασμά της. Για χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ρωσική κυβέρνηση αρνιόταν ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξή της.

Ο ιδρυτής της Wagner παραδέχθηκε ανάμειξη στις αμερικάνικες εκλογές

Η πρώτη αποστολή της Wagner ήταν στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία το 2014 – όπου βοήθησε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές ομάδες που πολεμούσαν τη νέα κυβέρνηση της χώρας μετά την επανάσταση του 2013 που ανέτρεψε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.

Από τότε έχουν πάει στη Λιβύη, όπου πολέμησαν για τον πολέμαρχο Khalifa Haftar εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας,  και στη Συρία, μαζί με τις δυνάμεις του δικτάτορα Bashar al-Assad. 

Αναπτύχθηκαν επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κατηγορήθηκαν για βιασμούς, ληστείες και βασανιστήρια εναντίον άοπλων πολιτών, ιδίως στο Μάλι, όπου κατηγορήθηκαν για σφαγή αμάχων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top