Βάγκνερ για Πούτιν: «Έκανε λάθος, σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Σκληρές μάχες στην Βορονέζ - Στις φλόγες δεξαμενή πετρελαίου

Μετά το αυστηρό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατηγόρησε τη Βάγκνερ για προδοσία και πισώπλατο μαχαίρωμα, ο άλλοτε πιστός του σύντροφος, Γεβγκένι Πριγκόζιν έδωσε τη δική του απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Ρωσία: Η Wagner μπήκε στην πόλη Ροστόφ – Έτοιμος να πεθάνει ο αρχηγός της

«Ο Πούτιν έκανε λανθασμένη επιλογή. Τόσο το χειρότερο για αυτόν. Σύντομα θα έχουμε νέο Πρόεδρο», ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά του στο Telegram. Σημειώνει μάλιστα ότι ο ίδιος και οι άνδρες του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

 

«Είμαστε πατριώτες, παλεύαμε πριν και παλεύουμε και τώρα. Και κανείς δεν πρόκειται – όπως ζήτησε ο πρόεδρος, η FSB (Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας) ή οποιοσδήποτε άλλος – να παραδεχθεί την ενοχή μας. Επειδή δε θέλουμε η χώρα μας να ζει πια στη διαφθορά, στο ψέμα και στη γραφειοκρατία. Δε θα παραδοθούμε», σημειώνει ο Πριγκόζιν.

Ρωσία: Οι Τσετσένοι στηρίζουν τον Πούτιν

Από την άλλη, ο ηγέτης των Τσετσένων μαχητών, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε τη στήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η ανταρσία της Βάγκνερ πρέπει να συντριβεί.

 

 

Όπως και ο Πούτιν, ο Καντίροφ χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Βάγκνερ και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών οδεύουν ήδη στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι πραξικοπηματίες 

 

 

Ο Καντίροφ έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.

Ρωσία: «Πόλεμος» Πούτιν με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner

«Ο πόλεμος δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ και πρόσθεσε:

«Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι».

Ρωσία: Έφοδος στα γραφεία της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη

Έφοδο στα γραφεία της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι ρωσικές αρχές, έπειτα από την εξέγερση που ξεσήκωσε ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

 

 

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα που επικαλείται το BBC, δύο λεωφορεία με αστυνομικούς και μέλη της εθνικής φρουράς βρίσκονται στο κτίριο.

Ο ιδρυτής της Wagner παραδέχθηκε ανάμειξη στις αμερικάνικες εκλογές

Παράλληλα, το πρακτορείο Fontanka αναφέρει ότι άνδρες ασφαλείας κρατώντας όπλα αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα Blagoveshchensky της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρίσκονται ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο που συνδέονται με τον Γεβγένι Πριγκόζιν.

Βάγκνερ: Κατάληψη του Ροστόφ κι εγκαταστάσεων στην περιφέρεια Βορονέζ

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μετά την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ.

 

 

«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ. 

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Βορόνεζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

 

 

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

 

 

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Νωρίτερα σήμερα ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Βάγκνερ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top