Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Τα σκάνδαλα που «σημάδεψαν« τη ζωή του «Καβαλιέρε»

Η παρακρατική οργάνωση, η μαφία και η φοροδιαφυγή

Πέθανε ο Μπερλουσκόνι σε ηλικία 86 ετών / Βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματίας, πολιτικός και άνθρωπος του ποδοσφαίρου, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή, πάσχων από λευχαιμία.

Μπερλουσκόνι: Ξεκίνησε ως τραγουδιστής και απέκτησε μία τεράστια περιουσία

Ο Μπερλουσκόνι είχε μια «θυελλώδη» ζωή. Εκτός από τις σχέσεις με όμορφες γυναίκες, οι μέρες του «Καβαλιέρε» χαρακτηρίστηκαν και από μια σειρά μεγάλων σκανδάλων που συντάραξαν την Ιταλία, με αποκορύφωμα την καταδίκη του τον Οκτώβριο του 2012 φυλάκιση 4 ετών για φοροδιαφυγή.

Μάρτα Φασίνα: Ποια είναι η 32χρονη «χήρα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Τα σκάνδαλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνδέθηκε με μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα ήδη από τη δεκαετία του '90.

Η παρακρατική Ρ2 

Το 1990 ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για ψευδορκία στην υπόθεση της μασονικής, παρακρατικής οργάνωσης «Propaganda 2» ή P2.

Στόχος της οργάνωης ήταν η αποσταθεροποίηση της ιταλικής δημοκρατίας, χαλιναγώγηση των κρατικών θεσμών και η εξυπηρέτηση της δημόσιας εικόνας των πλούσιων πολιτικών φίλων του «Καβαλιέρε». 

Το όνομά του φιγούραρε στη λίστα των εμπλεκόμενων, ωστόσο κανένας δεν κατηγορήθηκε καθώς η ιταλική νομοθεσία δεν προέβλεπε ποινές για συμμετοχή σε μυστικές οργανώσεις. 

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνδέθηκε με μια σειρά από σκάνδαλα που συντάραξαν την Ιταλία / AP Image (Gregorio Borgia)

Η σύνδεση Μπερλουσκόνι με την ιταλική μαφία

Το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ιταλική μαφία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κόμμα του «Φόρτσα Ιτάλια» ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης κράτους και μαφίας.

Τα ιταλικά ΜΜΕ συνέδεσαν τη φερόμενη αυτή διαπραγμάτευση με τις μαφιόζικες βομβιστικές επιθέσεις  σε Ρώμη και Μιλάνο το 1992. Ήταν ένα είδος συμβιβασμού με το οργανωμένο έγκλημα, στο οποίο συμμετείχαν μόνο μετανοημένοι μαφιόζοι. Εκπρόσωποι της πολιτικής, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε διαψεύσει κάθε εμπλοκή του με τη μαφία, υποστηρίζοντας ότι «καμία άλλη ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταπολεμήσει με τόση αποφασιστικότητα το οργανωμένο έγκλημα, όσο η δική του».

Η δωροδοκία του Ντέιβιντ Μιλς

Ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Μιλς που δούλευε για τον Μπερλουσκόνι στις αρχές της δεκαετίας του '90 και αργότερα κατηγορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι έλαβε το ποσό των 400.000 λιρών από τον «Καβαλιέρε», προκειμένου να τον βοηθά να «ξεγλιστράει» φορολογικά.

Το 2009 ο Μιλς καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλακή. Ωτόσο η ποινή κατέπεσε το 2010 στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς κρίθηκε οτι το αδίκημα είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, το 1999 και όχι 2000, όπως υποστήριζαν οι ανακριτές και επομένως είχε παραγραφεί. 

Το σκάνδαλο Mediaset

Ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε επίσης, την ομάδα επικοινωνίας Mediaset και πολλά τηλεοπτικά κανάλια στα οποία βασίστηκε για να εδραιώσει την πολιτική του καριέρα. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, ήταν πρόεδρος του συμβουλίου τρεις φορές, από το 1994 έως το 1995, μεταξύ 2001 και 2006 και από το 2008 έως το 2011. 

Ωστόσο, κατηγορήθηκε ότι αγόραζε τα δικαιώματα προβολής ταινιών μέσω εικονικών εταιριών, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσε «φουσκωμένα» σε άλλη δική του εταιρία ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούσε μαύρο χρήμα στο εξωτερικό και στην Ιταλία εμφάνιζε μειωμένα έσοδα, ώστε να... γλιτώνει φορολογία.

Ο «Καβαλιέρε» καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για παράνομη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εκτίοντας την «εναλλακτική» ποινή του σε κέντρο παροχής βοήθειας προς υπερήλικες.

Τα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα»

Το 2010 μια νεαρή καλλονή από το Μαρόκο, η Ρούμπι, αποκάλυψε ότι ο εν ενεργεία τότε Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι οργάνωνε ιδιωτικά πάρτι με χορεύτριες και ισχυρούς καλεσμένους, με την ίδια να υποστηρίζει ότι ήταν παρούσα σε τουλάχιστον 13 από αυτά.

Συνομιλίες τους που βγήκαν στο «φως» «έκαιγαν» τον Μπερλουσκόνι, καθώς έταζε μεγάλα χρηματικά ποσά στη Ρούμπι ώστε να κρατήσει το στόμα της κλειστό και να μην αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η κατηγορία της πρώην γυναίκας του ότι πηγαίνει με... ανήλικες

Το 2010, η δεύτερη σύζυγος του Μπερλουσκόνι Βερόνικα Λάριο κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, ισχυριζόμενη ότι ο «Καβαλιέρε» δεν παρευρέθηκε στα γενέθλια των παιδιών του επειδή προτίμησε τη 18χρονη Νοέμι Λετίζια, υπονοώντας μάλιστα ότι διατηρούσε σχέση με ανήλικες.

Από την πλευρά της, η 18χρονη είχε ισχυριστεί ότι περνάει χρόνο με τον ΜπερλουσκόνΙ, τον οποίο αποκαλούσε «μπαμπάκα» και ότι της είχε υποσχεθεί να τη φροντίζει οικονομικά. Μάλιστα, ο πρώην της Λετίζια υποστήριξε ότι στα 17 της είχε περάσει μια εβδομάδα στη βίλα του «Καβαλιέρε» στη Σαρδηνία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top