Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία τον Ιούλιο

Μετά τη βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι θα διαλύσει τη βουλή και ότι η χώρα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου / Βίντεο: ΕΡΤ

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφασή του ελήφθη μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. «Πήρα την απόφαση βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρκία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν για άλλα πέντε χρόνια

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο», με το κόμμα του να συγκεντρώνει 31,5% και το κόμμα του Σάντσεθ 28,1%.

Κατακλυσμός στην Ισπανία: Πλημμύρησαν τα πάντα - Έκλεισαν τα σχολεία

Το PP κυρίευσε τουλάχιστον έξι από τις δέκα από τις περιφέρειες, όπου μέχρι χθες κυβερνούσε (μόνο ή με συμμαχίες) το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE): τη Βαλένθια (ανατολικά), τέταρτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα, την Αραγονία (κεντρικά), την Εξτρεμαδούρα (δυτικά), τις Βαλεαρίδες (ανατολικά), την Καντάμπρια και τη Ριόχα (βόρεια).

Η οικονόμος μάζευε τις ακαθαρσίες του σκύλου της κι εκείνη γελούσε

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%). Το Vox διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Iταλία: Πρασίνισαν τα νερά στο διάσημο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

Οι χθεσινές εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων, δηλαδή 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 «αυτονομίες» (περιφέρειες) της χώρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top