Εκλογές Τουρκία: Επανεκλέγεται ο Ερντογάν - Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του

O Ερντογάν έλαβε 52.09% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,91 %

Πανηγυρισμοί για την επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις. 

Τουρκία: Ταυτόχρονα ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου!

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία  αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . 

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 98,7% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52.09% και ο Κιλιτσντάρογλου  47,91 %, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85%. 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε  στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Στους δρόμους της Τουρκίας έχουν στηθεί πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του που ζητωκραυγάζουν για τη μεγάλη νίκη του.

Εκλογές Τουρκία: Πανηγυρισμοί για την επανεκλογή του Ερντογάν

Εκλογές Τουρκία: Αποφάσισαν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι

Περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι της Τουρκίας κλήθηκαν σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στα οράματα που πρόβαλαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). 

Από τη μια τη σταθερότητα -και τον κίνδυνο αυταρχικής παρέκκλισης- του απερχόμενου 69χρονου ισλαμοσυντηρητικού υπερπροέδρου και από την άλλη την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα που προτείνει ο 74χρονος αντίπαλός του, άλλοτε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. 

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.

Ο πρόεδρος του CHP -του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής πατέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας- υποσχόταν «την επιστροφή της άνοιξης», την επάνοδο σε κοινοβουλευτικό σύστημα, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της κεντρικής τράπεζας, του Τύπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top