Ιταλία: Οκτώ οι νεκροί από τις πλημμύρες- Σορός παρασύρθηκε 20 χλμ. μακριά

Πλημμύρες σε Κροατία και Βοσνία- Πόλεις βούλιαξαν στο νερό

Οκτώ νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας- μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (18/05) 

Σε οκτώ ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και ανεξακρίβωτος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την ιταλική περιφέρεια, Εμίλια Ρομάνια, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.  Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. 

«Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Η Πολιτική Προστασία της χώρας υπογραμμίζει ότι «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στη φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων». Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Βίντεο δείχνουν επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών που είχαν σκαρφαλώσει στις στέγες των σπιτιών για να σωθούν. 

Διάσωση πολίτη που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη του σπιτιού του για να σωθεί/ ΑΡ

Πλημμύρες Ιταλία: Διάσωση πολίτη που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη του σπιτιού του για να σωθεί/ ΑΡ

Αξιωματούχοι στη βόρεια Ιταλία προειδοποίησαν τους κατοίκους να φτάσουν στα ψηλότερα δυνατά σημεία, εν μέσω φόβων ότι τα φουσκωμένα από τη βροχή ποτάμια θα ξεχυθούν ξανά από τις όχθες τους.

Ο δήμαρχος της πόλης Τσεζένα στην περιοχή της  Εμίλια Ρομάνια προέτρεψε τους κατοίκους να μετακινηθούν στους επάνω ορόφους των σπιτιών τους και να αποφύγουν τις όχθες του ποταμού και ανακοίνωσε το κλείσιμο της κυκλοφορίας ορισμένων γεφυρών και δρόμων μετά τις έντονες πλημμύρες που οδήγησαν ποτάμια λάσπης να κατρακυλήσουν την πόλη .

Στη Φαέντζα, 40 χιλιόμετρα από την Τσεζένα, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε διασώσεις ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί από τις πλημμύρες.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την στήριξη των πληγέντων.

Κροατία: Βούλιαξαν στο νερό δρόμοι, σπίτια και σχολεία

Ομάδες διάσωσης και εκατοντάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε περιοχές της Κροατίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν υπερχείλιση των ποταμών, πλημμυρίζοντας σπίτια, δρόμους και δημόσια κτίρια σε ορισμένες πόλεις.

Κροατία: Πόλεις βούλιαξαν στο νερό από τις πλημμύρες/ ΑΡ

Κροατία: Πόλεις βούλιαξαν στο νερό από τις πλημμύρες/ ΑΡ

Τα μαθήματα στην πόλη Όμπροβατς ακυρώθηκαν αφού το νερό μπήκε στα σχολεία. Τμήματα της πόλης έμειναν καλυμμένα με νερό και τμήματα χωρίς ρεύμα.

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης είπαν ότι έφερναν τρόφιμα σε άτομα που είχαν κολλήσει στα σπίτια τους. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, είπε ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση και βοήθεια.

Οι αρχές στην Hrvatska Kostajnica, μια πόλη στα σύνορα με τη Βοσνία, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη δραματική άνοδο του ποταμού Una κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πλημμύρες αναφέρθηκαν και στη βορειοδυτική Βοσνία.

Yπερχείλιση ποταμού στη Βοσνία/ ΑΡ

Yπερχείλιση ποταμού στη Βοσνία/ ΑΡ

Οι μετεωρολόγοι στην Κροατία δήλωσαν ότι αναμένονται περισσότερες βροχές τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top