Κορωνοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η μετάλλαξη «Αρκτούρος»

Ποια είναι τα συμπτώματα - Εξαιρετικά μεταδοτική

«Αρκτούρος»: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού / Βίντεο από ΣΚΑΪ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί στενά τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Αρκτούρος», καθώς οι προειδοποιήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως πληθαίνουν.

Κορωνοϊός: Τέσσερα ερωτήματα για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος»

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που τεχνικά ονομάζεται XBB.1.16, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ από τις 22 Μαρτίου 2023, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στην Ινδία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος» - Τα συμπτώματα στα παιδιά

Ας δούμε όμως όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος».

Ποιες χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της μετάλλαξης «Αρκτούρου»;

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε περίπου 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, η μετάλλαξη έχει καταγραφεί ιδιαίτερα στην Ινδία, με τη χώρα να βλέπει τις μολύνσεις να εκτινάσσονται στα ύψη και να βρίσκεται σε συναγερμό για τα αυξανόμενα κρούσματα. Δύο ινδικά κρατίδια έχουν επαναφέρει μάλιστα τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου η παραλλαγή «Αρκτούρος» αντιπροσώπευε το 0,21% των περιπτώσεων κορωνοϊού, πλέον έφθασε στο 3,96% τον Μάρτιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η νέα παραλλαγή αντιπροσώπευε το 7,2% όλων των περιπτώσεων κορωνοϊού στη χώρα στο διάστημα από τις 9 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου, από 3,9% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Κορωνοϊός: Γιατί χρειάζεται καρδιολογικός έλεγχος μετά από λοίμωξη;

Είναι η μετάλλαξη «Αρκτούρος» πιο μολυσματική;

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετάλλαξη «Αρκτούρος» θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την τελευταία σημαντική υποπαραλλαγή, το στέλεχος «Kraken» XBB.1.5.

Αν και η μετάλλαξη «Αρκτούρος» είναι παρόμοια με το XBB.1.5, «έχει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας που σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα», δήλωσε η Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό.

«Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 800 ακολουθίες του XBB.1.16 από 22 χώρες», συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες από τις ακολουθίες, είπε, είναι από την Ινδία, όπου το XBB.1.16 έχει «εκτοπίσει» τις άλλες παραλλαγές.

Μέχρι στιγμής πάντως, «οι αναφορές δεν αναφέρουν αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στη ΜΕΘ ή των θανάτων λόγω XBB.1.16».

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Αρκτούρος»;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μετάλλαξη «Αρκτούρος» έχει παρόμοια συμπτώματα με εκείνα των άλλων παραλλαγών του Covid, όπως πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και άλλα.

Ωστόσο, αυτή η παραλλαγή λέγεται ότι προκαλεί υψηλότερο πυρετό σε άτομα που έχουν μολυνθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα όπως επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον.

Σημειώνεται ότι η MailOnline ανέφερε ότι η μετάλλαξη «Αρκτούρος» εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο και έχουν εντοπιστεί περίπου 50 περιπτώσεις.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top