Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος» - Τα συμπτώματα στα παιδιά

Εξαιρετικά μεταδοτική - Φόβοι για νέα έξαρση

Στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς - ΣΚΑΪ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, «Αρκτούρος», που αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και παρουσιάζει έξαρση στην Ινδία. 

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που τεχνικά ονομάζεται XBB.1.16, οδήγησε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid στη χώρα, με τις μολύνσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Κορωνοϊός: Οι υγιείς ενήλικες δε χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίου

Η επιλογή του ονόματος έγινε από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο, προειδοποιώντας για τη νέα έξαρση.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα του «Αρκτούρου» στα παιδιά

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η μετάλλαξη «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά - εκτός από πυρετό και βήχα - καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον.

Κορωνοϊός: Γιατί χρειάζεται καρδιολογικός έλεγχος μετά από λοίμωξη;

Όπως εξήγησε είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα «κύματα» του κορωνοϊού.

Ο Ινδός παιδίατρος, Ραούλ Νάγκπαλ, δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. 

Κορωνοϊός: Το κοινό κρυολόγημα προσφέρει ανοσία στα παιδιά

«Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ βγαίνουν θετικά».

Όπως εξήγησε, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.

Έρευνα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο Covid-19 στους νέους

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη «Κράκεν». Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top