Η φωτογραφία - προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που κέρδισε βραβείο

Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να το παραλάβει

Αρνήθηκε Βραβείο Φωτογραφίας Που Έφτιαξε Με ΑΙ

Ένας Γερμανός φωτογράφος αρνήθηκε να παραλάβει διάσημο βραβείο φωτογραφίας για μια εικόνα που αποκάλυψε εκ των υστέρων στους κριτές ότι ήταν εξ ολοκλήρου δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Boris Eldagsen κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative της Sony World Photography Awards για τη συμμετοχή του με τίτλο «Pseudomnesia: The Electrician», ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο που απεικονίζει δύο γυναίκες σε στιλ της δεκαετίας του 1940.

 

 

Όμως ο καλλιτέχνης αποκάλυψε γρήγορα στον ιστότοπό του ότι είχε υποβάλει αίτηση ως «αναιδής πίθηκος» και ότι η «φωτογραφία» του δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

«Έκανα αίτηση για να μάθω εάν οι διαγωνισμοί είναι προετοιμασμένοι για φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Τελικά δεν είναι. Ο κόσμος της φωτογραφίας χρειάζεται μια ανοιχτή συζήτηση. Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι», δήλωσε ο κ. Eldagsen.

Είναι η "ομπρέλα" της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη για να προσκαλέσει εικόνες τεχνητής νοημοσύνης να ή αυτό θα ήταν λάθος;

 

 

Με την άρνησή του να παραλάβει το βραβείο, ο φωτογράφος είπε ότι ήλπιζε να «επιταχύνει αυτή τη συζήτηση» σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία της φωτογραφίας.

Ο Eldagsen σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Τέχνης του Mainz, εννοιολογική τέχνη και intermedia στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και καλές τέχνες στη Σχολή Τεχνών και Επικοινωνίας Sarojini Naidu στο Hyderabad.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top