Ισραήλ: «Ανακωχή» Νετανιάχου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και το χάος

«Παγώνει» προσωρινά τη μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «παγώνει», αλλά δεν αποσύρει τη μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ.

Άγριες διαδηλώσεις στο Ισραήλ: Ποιο είναι το νομοσχέδιο που εξοργίζει

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε μια «παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ισραήλ: Οι μαζικές κινητοποιήσεις έφεραν «πάγωμα» στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ έφεραν «πάγωμα» στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη / AP Photo (Oded Balilty)

«Θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση (σ.σ. του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ), ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση» ανέφερε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), υποχωρώντας έτσι εν μέρει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» υποστήριξε, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα «για να βρει μια λύση», προτρέποντας τους πάντες να ενεργούν «με υπευθυνότητα».

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα.

Η αντιπολίτευση παραμένει επιφυλακτική μετά την απόφαση του Νετανιάχου / AP Photo (Tsafrir Abayov)

Ισραήλ: Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για την απόφαση του Νετανιάχου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν «μπλοφάρει» και ότι στο παρελθόν είχε «κακή εμπειρία» μαζί του.

«Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πραγματικό και ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση -ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι- και μπορούμε να το μετατρέψουμε όλο αυτό σε μια καθοριστική στιγμή για την ικανότητά μας να ζούμε όλοι μαζί» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Νετανιάχου περί «αναβολής» της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Εξακολουθούμε να καλούμε τους πολιτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ να βρουν μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σύστημα «ελέγχου και ισορροπιών». Ο Νετανιάχου συναντήθηκε πρόσφατα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, όπου τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν «Ντροπή» στα εβραϊκά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top