Άγριες διαδηλώσεις στο Ισραήλ: Ποιο είναι το νομοσχέδιο που εξοργίζει

Η πιο δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει με αντιδημοκρατικές κινήσεις

Ο πρόεδρος του ΙσραήλΙσαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τις εργασίες στο νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύχτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την αποπομπή του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ / Βίντεο AP

Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Δένδια: Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών.

Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αμφισβητείται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, βρίσκεται στη ρίζα μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Ισραήλ - Αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ το βράδυ της Κυριακής κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος / AP Images (Ohad Zwigenberg)

Ισραήλ: «Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται»

«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο πρόεδρος Χέρτσογκ, σύμφωνα με τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».

«Η ασφάλειά  μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».

Σε αναβρασμό οι Γάλλοι για το συνταξιοδοτικό - Άγρια επεισόδια στο Παρίσι

Χθες, βράδυ Κυριακής, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή εκ μέρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος την προηγουμένη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

ΗΠΑ: «Kατεπείγουσα ανάγκη για συμβιβασμό»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας κρίσιμης σημασίας σύμμαχος του Ισραήλ, εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» και υπογράμμισαν «την κατεπείγουσα ανάγκη για συμβιβασμό».

«Οι δημοκρατικές αξίες υπήρξαν πάντα και οφείλουν να παραμείνουν ένα χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουάτσον.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ / AP Images (Ohad Zwigenberg)

«Οι θεμελιώδεις αλλαγές για ένα δημοκρατικό σύστημα θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Γιαΐρ Λαπίντ: «Aπειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ o Νετανιάχου»

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, για τον οποίο «ο Νετανιάχου μπορεί να απομπέμπει τον Γκάλαντ, όμως δεν μπορεί να αποπέμψει την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποπέμψει τον λαό του Ισραήλ ο οποίος αντιτίθεται στην τρέλα του συνασπισμού», που βρίσκεται στην εξουσία.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Λαπίντ είχε χαιρετίσει τις δηλώσεις του Γκάλαντ, χαρακτηρίζοντάς τις «θαρραλέο βήμα για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ισραήλ: Νεκροί 8χρονος και 20χρονος από όχημα που έπεσε σε στάση λεωφορείου

Ισραήλ: Παραλύει η χώρα - Κλειστά τα δύο μεγάλα λιμάνια της Χάιφας και του Ασντότ   

Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα λιμάνια της Χάιφας και τους Ασντότ ανακοίνωσαν την παύση της εργασίας μετά την ανακοίνωση του συνδικάτου Histadrut για την κήρυξη γενικής απεργίας άμεσα.

Επίσης, από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται πτήσεις.

Η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ κήρυξε επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

«Καλώ σε γενική απεργία αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του Histadrut. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top