Σεισμός Τουρκία: Δέκα χώρες της ΕΕ στέλνουν βοήθεια

Σπεύδουν ομάδες έρευνας και διάσωσης σε Τουρκία-Συρία

O κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια και πως γίνονται προσπάθειες η αποστολή να αναχωρήσει εντός της ημέρας

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Δέκα χώρες της ΕΕ στέλνουν σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον σεισμό - AP

Δέκα χώρες της ΕΕ στέλνουν σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον σεισμό - AP

Τουρκία: Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια - έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Σεισμός Τουρκία: H Ελλάδα στέλνει ΕΜΑΚ, γιατρούς, διασώστες και τον Λέκκα

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. 

Χιλιάδες αναμένεται να είναι τα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία - AP

Χιλιάδες αναμένεται να είναι τα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία - AP

Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Σεισμός Τουρκία: Βίντεο από εγκλωβισμένους σε συντρίμμια που ζητούν βοήθεια

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον 500 νεκροί

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top