ΝΑΤΟ: Η Τουρκία «παγώνει» τις συνομιλίες για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις

ΝΑΤΟ: Τουρκία Παγώνει Συζητήσεις Ένταξης Σουηδίας Φινλανδίας

Οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη των δύο τελευταίων χωρών στο ΝΑΤΟ «παγώνουν» επ΄αόριστον.

«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ' αόριστον», δήλωσε τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανιού από ομάδα ακροδεξιών, έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Έκαψαν το Κοράνι σε διαδήλωση στη Σουηδία - Έντονη αντίδραση από Τουρκία

«Παραμένει προτεραιότητα η ταυτόχρονη ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα σχόλιά του, έπειτα από δηλώσεις που έκανε το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς την μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία, εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.

Ερωτηθείς στην πρωινή εκπομπή του σταθμού αν η Φινλανδία θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό με εκείνον της Σουηδίας τη διαδικασία ένταξης ο υπουργός απάντησε ότι θα πρέπει, αν χρειαστεί, να επανεξετάσει αυτή τη στρατηγική.

«Φυσικά από την πλευρά της ασφάλειας και των δύο χωρών, είναι απολύτως η πρώτη επιλογή», απάντησε.

«Αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Έχει συμβεί κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα απέτρεπε την εξέλιξη του αιτήματος της Σουηδίας; Τώρα είναι πολύ πρόωρο να έχουμε άποψη γι'αυτό».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε ωστόσο ότι η προτιμώμενη επιλογή παραμένει η ταυτόχρονη ένταξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή άποψη για το ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top