Νέα έρευνα: Γιατί συστήνεται η χημειοθεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση

Αυξάνονται οι πιθανότητες για τους ασθενείς να νικήσουν τη νόσο

χειρουργείο

Νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του εντέρου σε πρώιμο στάδιο μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου κατά 28%.

Η σύνηθης πρακτική είναι η χημειοθεραπεία να χορηγείται μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να προσπαθήσει να «συλλάβει» καρκινικά κύτταρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της νόσου.

Η μελέτη προτείνει οι ασθενείς να κάνουν χημειοθεραπείες για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Μετά το χειρουργείο θα υποβάλλονται ξανά σε χημειοθεραπεία για 18 εβδομάδες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να νικήσουν την ασθένεια.

17χρονη αρνήθηκε τη χημειοθεραπεία και πέθανε- Καταδικάστηκαν οι γονείς της

Στη δοκιμή FOxTROT, με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λιντς, συμμετείχαν 1.053 ασθενείς σε 85 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τη Σουηδία. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν και μετά την επέμβαση οδήγησε σε 28% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου μέσα σε δύο χρόνια σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία μόνο μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η πρώτη ομάδα ασθενών έλαβε έξι εβδομάδες χημειοθεραπείας, ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια 18 εβδομάδες χημειοθεραπεία.

Η δεύτερη ομάδα είχε κανονική θεραπεία για τον καρκίνο του εντέρου (γνωστός και ως καρκίνος του παχέος εντέρου), η οποία περιελάμβανε χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από 24 εβδομάδες χημειοθεραπείας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο τους να επανεμφανιστεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να υιοθετηθεί από χώρες σε όλο τον κόσμο, ωφελώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top