Bloomberg: «Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά Παρθενώνα»

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

Διαψεύδει το υπουργείου Πολιτισμού το δημοσίευμα του Bloomberg / Βίντεο Ερτ

Κοντά σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκονται το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Πολιτισμού διαψεύδουν τις πληροφορίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, μια συμφωνία θα έβλεπε ένα ποσοστό των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου και η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Γλυπτά Παρθενώνα: Σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο η κυβέρνηση

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι η «επιμελητεία της μετακίνησης των έργων είναι επίσης πολύ περίπλοκη».

Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα: Μια διαφωνία που κρατάει χρόνια...

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαφωνία που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απείλησε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα στρώμα στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα γλυπτά — επίσης γνωστά ως Ελγίνεια — είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που ελήφθησαν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι για την ανάκτηση από την Ελλάδα 161 αρχαίων αντικειμένων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, είπαν. Αυτή η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, αφορά τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα μαρμάρινων έργων που συλλέγονται από Αμερικανό δισεκατομμυριούχο αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το ταξίδι αντίστροφα, σε μια μακρά διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2048.

Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φέρεται να βρίσκονται Ελλάδα - Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg

Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φέρεται να βρίσκονται Ελλάδα - Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg

Τον περασμένο μήνα, η ελληνική εφημερίδα Τα Νέα ανέφερε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων.

Σε άλλη συμφωνία πέρυσι, μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος συμφωνίας ανανεώσιμου δανείου. Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι θα «λειτουργήσει εντός του νόμου» σχετικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας. ανθρωπότητα».

Ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak έχει αποκλείσει την αλλαγή ενός βρετανικού νόμου που απαγορεύει στα μουσεία να αφαιρούν αντικείμενα που κατέχουν, ένα δάνειο ή συμφωνία εκ περιτροπής που βασίζεται σε μια πολιτιστική ανταλλαγή μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε αυτό το νομικό εμπόδιο, τονίζει το Bloomberg.

Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey, το οποίο συνεργάζεται με τα Μουσεία της Βρετανίας και της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι ένα αποτέλεσμα είναι «επιτέλους εφικτό».

«Έχουμε επιχειρηματολογήσει για μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος του έργου. «Αυτό θα έβλεπε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει τον ρόλο του ως «μουσείο του κόσμου» παρουσιάζοντας υπέροχα ελληνικά αντικείμενα ως μέρος περιοδικών/κυκλικών εκθεμάτων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top