Γερμανία: Σχεδίαζαν την εκτέλεση του Γερμανού καγκελάριου

Αποκαλύψεις για τους επίδοξους πραξικοπηματίες που συνελήφθησαν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία μετά από τις συλλήψεις 25 ατόμων, τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν πραξικόπημα

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο ταυτόχρονης επιχείρησης σε Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία, ενώ οι συλληφθέντες, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, κατηγορούνται για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, με στόχο την ανατροπή κρατικών θεσμών και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία.

Γερμανία: Ένας πρίγκιπας και στρατιωτικοί στους υπόπτους για πραξικόπημα

Οι γερμανικές αρχές ερευνούν πιθανές διεθνείς διασυνδέσεις της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», στην οποία ανήκουν οι συλληφθέντες. 

ελικόπτερο συλλήψεις Γερμανία

Οι ακροδεξιοί συλληφθέντες είχαν σκοπό να εκτελέσουν τον Όλαφ Σολτς - AP

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Μπούντεσταγκ, να συλλάβουν βουλευτές και να εκτελέσουν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο πρίγκιπας Ερρίκοςπ 13ος του Ρόις, ο οποίος συνελήφθη, θα αναλάμβανε νέος αρχηγός του κράτους, ενώ ερευνάται ο ρόλος της πρώην βουλευτού του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκερμαν. 

Ακροδεξιοί ετοίμαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία - 25 συλλήψεις

Οι 25 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μετά από εφόδους σε σπίτια, αποθήκες και άλλα σημεία στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας. 

«Πολίτες του Ράιχ»: Εγκληματική οργάνωση με κυβέρνηση και… στρατό

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 19 από τους συλληφθέντες.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας, Πέτερ Φρανκ η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συγκροτήθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή το φθινόπωρο του 2021. Διέθεταν εσωτερική οργάνωση που προσιδίαζε σε σκιώδη «κυβέρνηση» και διοικούνταν από «κεντρικό συμβούλιο». Ως προς την ιδεολογία τους ο Φρανκ έκανε λόγο για ένα κράμα υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας αλλά και οπαδών της Qanon, γνωστής από την εισβολή των οπαδών του Ντοναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Γερμανία: Το AfD διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τους «Πολίτες του Ράιχ»

Ο «ένοπλος βραχίονας» των ακροδεξιών «Πολιτών του Ράιχ», είχε στόχο να μετατραπεί σε σκιώδη «στρατό» σε περίπτωση ανατροπής του πολιτεύματος στη Γερμανία και φέρονται να μετείχαν ενεργά σε αυτόν απόστρατοι, αλλά και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός στην Μπούντεσβερ, ο 58χρονος επιτελάρχης Ανδρέας Μ., από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. 

Συλλήψεις ακροδεξιών στη Γερμανία

Η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» είχε αυστηρή δομή και σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης - AP

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ανήκει στο «βοηθητικό προσωπικό» των γερμανικών ειδικών δυνάμεων και είχε τη συνήθη μόνο πρόσβαση σε πυρομαχικά και λοιπό στρατιωτικό υλικό, όπως κάθε μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Γερμανία: Κανόνες μυστικότητας και σιωπής

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» διέπονταν από αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες μυστικότητας και σιωπής. Είχαν μάλιστα αγοράσει για την μεταξύ τους επικοινωνία δορυφορικά τηλέφωνα Iridium, για την περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν θα μπορούσε σύμφωνα με το Spiegel να έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την πρόσβαση σε αυτό. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να σχεδίαζε μέσα στο καλοκαίρι τρόπους πρόσβασης στο κτίριο του κοινοβουλίου με τη συνδρομή πρώην αλεξιπτωτιστή. Ως αθλήτρια σκοποβολής η ίδια διέθετε νομίμως δύο πιστόλια.

Γερμανία: Αναμένονται κι άλλες συλλήψεις

Οι Γερμανικές Αρχές εκτιμούν ότι τα σχέδια πραξικοπήματος των «Πολιτών του Ράιχ» ήταν σοβαρά και προχωρημένα. 

Σε συνεντεύξεις τους χθες βράδυ οι Πρόεδροι του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) καθώς και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για τη σοβαρότητα των σχεδίων πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της BKA Χόλγκερ Μιουνχ έκανε λόγο για 54 υπόπτους στο κρατικό δίκτυο ZDF και για περισσότερες από 150 έρευνες. Βρέθηκαν επίσης όπλα σε περίπου 50 σημεία. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει νέες έρευνες και άλλους υπόπτους τις επόμενες ημέρες.

Γερμανία: Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ» 

Οι «Πολίτες του Ράιχ», ο κεντρικός πυρήνας των οποίων εξαρθρώθηκε χθες, αποτελούν συνονθύλευμα ατόμων και ομάδων από την ακροδεξιά σκηνή, τον νεοναζιστικό χώρο, τους κύκλους θεωριών συνωμοσίας και τους αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και πιστεύουν στο Ράιχ (1871-1945).

Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ράιχ εξακολουθεί να υπάρχει στα προπολεμικά όριά του και κυβερνάται από μια Προσωρινή Κυβέρνηση (KRR) ή εξόριστη κυβέρνηση, το σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης (1919) παραμένει σε ισχύ. Η γερμανική συνθηκολόγηση απορρίπτεται, όπως και το Σύνταγμα του 1949, στο οποίο τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν αποτελεί διάδοχο σχήμα του Ράιχ. 

«Οι Πολίτες του Ράιχ» πιστεύουν ότι το Ράιχ παραμένει ζωντανό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος, επειδή του λείπει η οργάνωση και οι κυβερνητικές αρχές.

Ιδρυτής της αρχικής προσωρινής κυβέρνησης του Ράιχ ήταν το 1985 ο Βόλφγκανγκ Γκούντερ Έμπελ, πρώην επιστάτης στον σιδηρόδρομο του Ράιχ στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Έμπελ είχε αυτοανακηρυχθεί «Καγκελάριος του Ράιχ», αλλά έπειτα από διαφωνίες με άλλα στελέχη δημιουργήθηκαν πολλές «κυβερνήσεις», ακόμη και στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Από αυτές τυπώνονται νόμισμα και γραμματόσημα, εκδίδονται άδειες οδήγησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ιδρύονται και «κρατικές υπηρεσίες». Συχνά μέλη της οργάνωσης αρνούνται να πληρώσουν φόρους, ενώ επιβάλλουν «πρόστιμα» και εκδίδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τα έγγραφά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία των δικαστηρίων.

Τον Απρίλιο του 2018 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αυξηθεί κατά 80% τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να φθάσουν συνολικά περίπου τις 20.000. 

Από αυτούς οι 950 ήταν καταχωρισμένοι ως «ακροδεξιοί». Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των Πολιτών του Ράιχ βρίσκεται πάνω από τα 50 έτη, είναι κυρίως άνδρες και ζουν στα νότια της Γερμανίας. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων τα οποία προσχώρησαν στην οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2016 ένας Βαυαρός αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω των διασυνδέσεών του με τους «Πολίτες του Ράιχ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top