Kίνα: Πρωτοφανείς διαδηλώσες στην Κίνα κατά του lockdown

Οργή για την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»

Διαμαρτυρίες κατά των lockdown είχαν ξεσπάσει σήμερα και νωρίτερα στην Σανγκάη AP

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο κέντρο της Σανγκάης, όπου διαμαρτυρίες είχαν ξεσπάσει και την αυγή κατά της πολιτικής "μηδενικής COVID" της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το AFP.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού -που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας- και λευκά λουλούδια, ενώ στεκόντουσαν σιωπηλά σε διάφορες διασταυρώσεις, προτού έρθει η αστυνομία και διαλύσει το πλήθος, δήλωσε στο AFP αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, και στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Διαμαρτυρίες κατά των lockdown είχαν ξεσπάσει σήμερα και νωρίτερα στην Σανγκάη, όπως και σε πανεπιστήμια του Πεκίνου και σε άλλες πόλεις της Κίνας, όπου αυξάνεται η οργή κατά της αυστηρής πολιτικής για "μηδενική COVID" που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

"Σι Τζινπίνγκ, παραίτηση!" 

Βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ και το οποίο το AFP εντόπισε γεωγραφικώς στην Σανγκάη, δείχνει κάποιους διαδηλωτές να φωνάζουν "Σι Τζινπίνγκ, παραίτηση!" και να καταφέρονται επίσης κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια πολύ σπάνια δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου και του κόμματος στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η οποία είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς σε lockdown για δύο μήνες.

«Δεν είναι φυσιολογική ζωή αυτή, αρκετά. Οι ζωές μας δεν ήταν έτσι πριν!.»/AP

Η διαμαρτυρία αυτή έγινε την αυγή στην οδό Ουλουμούτσι -το όνομα στα μανδαρινικά της πόλης Ουρούμτσι στην Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά την Πέμπτη. Πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα κατηγορούσαν τα μέτρα κατά της COVID-19 για επιδείνωση της τραγωδίας, καθώς πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα λόγω της καραντίνας σε στενό που οδηγούσε στο κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες εμπόδισαν την άφιξη βοήθειας.

 Λουλούδια στο πεζοδρόμιο

Ένας από τους μετέχοντες στην πρώτη διαδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στην Σανγκάη δήλωσε στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι έφτασε εκεί γύρω στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα). "Ομάδα ανθρώπων που πενθούσαν άφηνε λουλούδια στο πεζοδρόμιο, ενώ άλλη ομάδα φώναζε συνθήματα", διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας.

"Υπήρξαν κάποιες μικροσυμπλοκές, αλλά η αστυνόμευση ήταν εν γένει πολιτισμένη", συνέχισε. "Είναι τρελό να ξέρει κανείς ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ακόμη τόσοι γενναίοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν", σημείωσε.

Σε άλλο βίντεο το οποίο έχει ληφθεί όπως φαίνεται στο ίδιο μέρος έδειχνε φοιτητές να φωνάζουν: "δημοκρατία και κράτος δικαίου, ελευθερία της έκφρασης", αλλά αυτό αποσύρθηκε γρήγορα από το ίντερνετ.

Σε άλλο βίντεο το οποίο έχει ληφθεί όπως φαίνεται στο ίδιο μέρος έδειχνε φοιτητές να φωνάζουν: "δημοκρατία και κράτος δικαίου, ελευθερία της έκφρασης", αλλά αυτό αποσύρθηκε γρήγορα από το ίντερνετ./AP

Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης.

Παράλληλα 200 ως 300 φοιτητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Τσινγκχουά στο Πεκίνο διαδήλωσαν επίσης σήμερα στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ρωτήθηκε από το AFP και εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αυτόπτης μάρτυρας διευκρίνισε ότι γύρω στις 11:30 (05:30 ώρα Ελλάδος) μια φοιτήτρια άρχισε να κουνάει ένα λευκό φύλλο χαρτιού και την κίνησή της ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες.

"Έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και την Διεθνή και φώναξαν: 'η ελευθερία θα θριαμβεύσει', 'όχι στα τεστ PCR, θέλουμε τρόφιμα', 'όχι στα λοκντάουν θέλουμε ελευθερία'", είπε ακόμη ο αυτόπτης μάρτυρας.

"Άκουσα κάποιους να φωνάζουν: 'όχι στα τεστ COVID, ναι στην ελευθερία'", διηγήθηκε, δείχνοντας στο AFP φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαίωναν τα λεγόμενά του.

"Άκουσα κάποιους να φωνάζουν: 'όχι στα τεστ COVID, ναι στην ελευθερία'", διηγήθηκε, δείχνοντας στο AFP φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαίωναν τα λεγόμενά του./AP

"Δεν είναι φυσιολογική ζωή αυτή!" 

Στο διαδίκτυο βίντεο έδειχναν πλήθος μπροστά από το κυλικείο του πανεπιστημίου να έχει συγκεντρωθεί γύρω από έναν ομιλητή που φώναζε:

Δεν είναι φυσιολογική ζωή αυτή, αρκετά. Οι ζωές μας δεν ήταν έτσι πριν!.

Σε άλλο βίντεο το οποίο έχει ληφθεί όπως φαίνεται στο ίδιο μέρος έδειχνε φοιτητές να φωνάζουν: "δημοκρατία και κράτος δικαίου, ελευθερία της έκφρασης", αλλά αυτό αποσύρθηκε γρήγορα από το ίντερνετ.

Ολονυχτία στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι έγινε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά. Σύμφωνα με φοιτητή που παρευρέθηκε, οι μετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται χθες το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα στην πανεπιστημιούπολη, και οι συγκεντρωθέντες ανέρχονταν σε 100 με 200.

"Άκουσα κάποιους να φωνάζουν: 'όχι στα τεστ COVID, ναι στην ελευθερία'", διηγήθηκε, δείχνοντας στο AFP φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαίωναν τα λεγόμενά του.

Παράλληλα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν επίσης σημαντική ολονυχτία στο Ινστιτούτο Επικοινωνιών της Νανκίν, στην ανατολική Κίνα, όπως και μικρές συγκεντρώσεις στην Σιάν, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, και στην Καντόνα, στη νότια, αλλά η αυθεντικότητα τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από το AFP.

Σποραδικές και ορισμένες φορές βίαιες διαδηλώσεις έχουν ήδη γίνει στην χώρα τις τελευταίες μέρες, κυρίως στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Τζενγκτζόου, στην κεντρική Κίνα, όπως και στην Ουρούμτσι μετά την πυρκαγιά.

Η κόπωση είναι μεγάλη έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της COVID-19, ενώ επίσης ένας αριθμός περιστατικών, που έλαβαν μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία φέρεται ότι οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών καθυστέρησαν λόγω των υγειονομικών περιορισμών, με μοιραίες συνέπειες, τροφοδότησαν την δημόσια δυσαρέσκεια.

Η Κίνα κατέγραψε σήμερα 39.506 κρούσματα νέου κορονοϊού, αριθμό ρεκόρ σε 24ωρη βάση, ο οποίος ωστόσο παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με αυτούς που καταγράφηκαν αλλού στον κόσμο στο απόγειο της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top