Μουντιάλ Κατάρ: Απαγορεύονται οι εβραϊκές τελετές και το φαγητό κοσέρ

Έχει ήδη απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ

Ξεκινά το Μουντιάλ στο Κατάρ, με τις απαγορεύσεις να διαδέχονται η μία την άλλη - Βίντεο από ΕΡΤ 

Περισσότεροι από 10.000 θρησκευόμενοι Εβραίοι από το Ισραήλ και από όλο τον κόσμο αναμένεται να φτάσουν στη Ντόχα προκειμένου να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις αρχές του Κατάρ ότι θα έχουν στη διάθεσή τους φαγητό κοσέρ και χώρους λατρείας. Παρόλα αυτά, το Κατάρ αρνείται πλέον τις διαβεβαιώσεις και απαγορεύει εντελώς τις εβραϊκές θρησκευτικές υπηρεσίες και την πώληση φαγητού κοσέρ στη χώρα, την τελευταία στιγμή.

Χιλιάδες Εβραίοι έκλεισαν εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 μετά από διαβεβαιώσεις του Κατάρ / AP 

«Πρόκειται για μια εκπληκτική ανατροπή από το Κατάρ», δήλωσε η Ράντα Στέρλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Detained στη Ντόχα. «Επιβολή απαγόρευσης σε θρησκευτικές τελετές και καταλύματα σχεδόν αμέσως μετά την εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων στους Εβραίους ποδοσφαιρόφιλους – οπαδούς που ήταν απίθανο να είχαν αγοράσει εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, πληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια και κρατήσεις ξενοδοχείων χωρίς τέτοιες εγγυήσεις - δείχνει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο μισαλλοδοξίας και θρησκευτικών προκαταλήψεων, για να μην πω τίποτα για καθαρή εξαπάτηση», συμπλήρωσε.

Μουντιάλ: To Κατάρ απαγορεύει μπίρα και αλκοόλ στο Γήπεδο

Σημειώνεται ότι η πρώτη απευθείας πτήση από το Ισραήλ προς το Κατάρ αναχώρησε από το Τελ Αβίβ την Κυριακή, έπειτα μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν είχαν οικονομική ή διπλωματική εδώ και μια δεκαετία. «Θρησκευόμενοι Ισραηλινοί επιβιβάστηκαν σε αυτήν την πτήση πιστεύοντας ότι το Κατάρ θα τους καλωσόριζε και θα σεβόταν το δικαίωμά τους να ασκούν την πίστη τους. (...) Τι ακριβώς περιμένουν οι αξιωματούχοι του Κατάρ να φάνε οι Εβραίοι επισκέπτες;», σημείωσε η Στέρλινγκ.

Οι απαγορεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη / AP, Eugene Hoshiko

 

Σωρεία αντιδράσεων με τις απαγορεύσεις / AP, Steve Wade

«Ακούσαμε αξιωματούχους του Κατάρ να διαλαλούν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συναντηθούν, ενωμένοι από την αγάπη τους για το παιχνίδι. Eίπαν ότι θέλουν ο κόσμος να δει μια θετική εικόνα για τη χώρα τους, ενώ ζήτησαν από τους επισκέπτες να σεβαστούν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες του Κατάρ. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι κάθε μέρα επιβάλλουν νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επιβεβαιώνουν μόνο τις αρνητικές εντυπώσεις του κόσμου για τον Κόλπο.», ανέφερε η Στέρλινγκ.

Οι «τραυματίες» που θα λείψουν από το φετινό Μουντιάλ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προκληθεί σάλος και σωρεία αντιδράσεων μετά την απόφαση να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ στα γήπεδα στο Παγκόσμιο κύπελλο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του Μουντιάλ. 

Μουντιάλ: Το Κατάρ έγινε η πρώτη διοργανώτρια χώρα που χάνει στο πρώτο ματς

«Απαγόρευσαν την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού είπαν ότι θα επιτρεπόταν. Λένε ότι τα μέλη της LGBTQ κοινότητας είναι ευπρόσδεκτα μόνο εφόσον κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους, έχουν πλέον απαγορεύσει στους Εβραίους να ασκούν τη θρησκεία τους. Το Κατάρ, στην πραγματικότητα, εκπληρώνει το στερεότυπο των μουσουλμανικών κρατών ως φανατικών, αναξιόπιστων, άκαμπτων και μισαλλόδοξων, στην ίδια την εκδήλωση που υποτίθεται ότι ήθελαν να παρουσιάσουν τη χώρα τους ως το αντίθετο.», προσθέτει. 

Ντόχα / AP, Manu Fernandez

 

Στιγμιότυπα από το Μουντιάλ / AP, Hassan Ammar

Εντυπωσιακή έναρξη / AP, Alessandra Tarantino

«Το Ισραήλ υποτίθεται ότι θα παρείχε προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες του που επισκέπτονταν τη Ντόχα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που θα αποτελούσε επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, αλλά ειλικρινά η επιθετική αντιεβραϊκή διάκριση του Κατάρ και η συνήθης αθέτηση υποσχέσεων εγείρει αμφιβολίες ότι τελικά θα επιτραπούν οι προξενικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι το Κατάρ επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως ευκαιρία για να αποδοκιμάσει όχι μόνο το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα παγκοσμίως, αλλά και τις ίδιες τις αξίες του νεωτερισμού, της πολυπολιτισμικότητας και της συμπερίληψης που έχει σκοπό να προωθήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.», καταλήγει η Στέρλινγκ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top