Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρότεινε 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο τραπέζι πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Παράλληλα στη Ρωσία ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις στη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν / Βίντεο Star

Την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας εισηγείται η Πρόεδρος της Κομισιόν, ως αποτέλεσμα «της κλιμάκωσης από πλευράς Μόσχας με τα δημοψηφίσματα και την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», όπως είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στα μέτρα προτείνεται και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά το πρότυπο των αποφάσεων των G7. 

«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει γι' αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση. Έτσι, σήμερα, προτείνουμε από κοινού μια νέα δέσμη καυστικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε.

Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη νέων φυσικών και νομικών προσώπων. 

ΕΕ: Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

«Το δεύτερο μέρος αυτών των κυρώσεων θα περιορίσει περαιτέρω το εμπόριο. Με τον τρόπο αυτό, απομονώνουμε και χτυπάμε ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Προτείνουμε λοιπόν νέες σαρωτικές απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα. Αυτό θα κρατήσει τα ρωσικά προϊόντα έξω από την ευρωπαϊκή αγορά και θα στερήσει από τη Ρωσία επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα», τόνισε. 

«Προτείνουμε επίσης να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που δεν μπορούν πλέον να εξάγονται στη Ρωσία. Ο στόχος εδώ είναι να στερήσουμε από το στρατιωτικό συγκρότημα του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει πρόσθετα αεροπορικά είδη ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Αυτές οι νέες απαγορεύσεις εξαγωγών θα αποδυναμώσουν επιπλέον την οικονομική βάση της Ρωσίας και θα αποδυναμώσουν την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Θα προτείνουμε επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις για την παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση για τους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία δεν πρέπει να επωφελείται από την ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρογνωμοσύνη».

ΗΠΑ: Καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία

Το τρίτο σύμπλεγμα αφορά το ρωσικό πετρέλαιο. «Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για τη χρηματοδότηση του πολέμου της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, ίσως να θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε το θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 5 Δεκεμβρίου. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται κάποιες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, αλλά σε χαμηλές τιμές. Έτσι, η G7 συμφώνησε κατ' αρχήν να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Σήμερα, σε αυτό το πακέτο, εδώ, θέτουμε τη νομική βάση για αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ προτείνει την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ «για την πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων».

«Θα μπορούμε να καταγράφουμε άτομα που καταστρατηγούν τις κυρώσεις μας. Έτσι, για παράδειγμα, αν αγοράζουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεταφέρουν σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια στη Ρωσία, αυτό θα αποτελεί καταστρατήγηση των κυρώσεών μας και τα άτομα αυτά θα μπορούν να καταχωρηθούν στον κατάλογο. Νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις μας έχουν πλήξει σκληρά το σύστημα του Πούτιν. Τον δυσκόλεψαν να διατηρήσει τον πόλεμο. Και αυξάνουμε τις προσπάθειές μας εδώ και προχωράμε μπροστά», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top