ΕΕ: Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

Τι αποφάσισε η ομάδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ευρώπη ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να οργανώσει δημοψηφίσματα για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, κινητοποίησε 300.000 εφέδρους και απείλησε όποιον προσπαθήσει να τον σταματήσει με πυρηνικά όπλα την Τετάρτη. 

Πανικός στη Ρωσία - «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια του τη χώρα»

Η ομάδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αρχίσει να διαβουλεύεται με εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ - γνωστές στις Βρυξέλλες ως «εξομολογήσεις» - για να βολιδοσκοπήσει τι είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι πρωτεύουσες για ένα επερχόμενο πακέτο κυρώσεων, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν τις προτάσεις με τους πρεσβευτές της ΕΕ ήδη από την Παρασκευή, δήλωσαν οι διπλωμάτες. 

Οι διπλωμάτες αναμένουν μια συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο συζητείται επί του παρόντος στην G7. Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο. 
Άλλα πιθανά μέτρα στο τραπέζι θα μπορούσαν να είναι περισσότερες λίστες προσώπων, απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών και άλλων αγαθών πολυτελείας. 

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 215 Ουκρανοί και ξένοι πολίτες απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με 55 κρατούμενους - ανάμεσά τους και ο φίλος του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβέντσουκ. 
Σε μια πολυαναμενόμενη βιντεοσκοπημένη ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε τη μερική κινητοποίηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για να ζητήσει δικαιοσύνη για τη χώρα του. «Διαπράχθηκε ένα έγκλημα κατά της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία», δήλωσε ο Zelenskyy. 

«Η Ουκρανία απαιτεί τιμωρία για την προσπάθεια να κλέψουν το έδαφός μας. Τιμωρία για τις δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων. Τιμωρία για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς γυναικών και ανδρών». Περισσότερα από τη ΓΣ του ΟΗΕ στο Playbook του ΟΗΕ. 

Παράλληλα, μια διαμαρτυρία 5.000 ατόμων στη Σλοβακία αυτή την εβδομάδα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου της αυξανόμενης οργής σε ολόκληρη την ΕΕ για τις διευρυνόμενες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε όλη την ΕΕ, υπάρχουν ανησυχητικοί απόηχοι των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μιας περιόδου που τελικά εγκαινίασε λαϊκιστικές αναταραχές όπως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ. 

Καθυστέρηση διαγγέλματος Πούτιν: To παρασκήνιο - Γιατί κλήθηκαν γιατροί

Αυτή τη φορά, στις εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή αναμένεται νίκη της ακροδεξιάς Γεωργίας Μελόνι - μετά από ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στη Σουηδία αυτόν τον μήνα - ενώ η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα έντονη σε τμήματα της πρώην κομμουνιστικής Ανατολής της Ευρώπης, όπου πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται μεγαλύτερη συμπάθεια για τη Ρωσία παρά για τις ΗΠΑ. 
Το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες μπορούν να κρατήσουν τη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής σε απόσταση τουλάχιστον μέχρι αυτόν τον χειμώνα. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top