Ιαπωνία: Στο έλεος του τυφώνα Νανμαντόλ οι δυτικές ακτές

Σε συναγερμό η χώρα - Χιλιάδες σε καταφύγια

Ο Τυφώνας Νανμαντόλ σφυροκοπά την Ιαπωνία - Βίντεο από Reuters

Ο τυφώνας Νανμαντόλ πλήττει σήμερα τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, και οι  αρχές να έχουν συστήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις περιοχές στις οποίες αναμένονται τα έντονα φαινόμενα, λόγω του κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ιαπωνία: Ο τυφώνας Νανμαντόλ «σφυροκοπά» τη χώρα

Η ένταση του ισχυρού τυφώνα μειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ όταν έφτασε στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο τμήμα του νησιού Κιουσού, αλλά παρά ταύτα από το πέρασμά του ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν τζάμια, ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπερχείλισαν ποταμοί. 

 

 

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 50 άλλοι τραυματίστηκαν από το πέρασμα του τυφώνα από το νησί Κιουσού, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό. 

Ο τυφώνας πλήττει την Ιαπαωνία / Reuters

Χιλιάδες άνθρωποι σε καταφύγια / AP

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα το ταξίδι του για να αποτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα, ανακοίνωσε το γραφείο του. 

Ιαπωνία: 200.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω βροχοπτώσεων

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (JΜΑ) προειδοποίησαν ότι το επίπεδο των ποταμών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην περιφέρεια Μιγιαζάκι, όπου σε κάποιες περιοχές έχει πέσει μέσα σε 24 ώρες περισσότερη βροχή από όση συνήθως πέφτει σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. «Σας ζητάμε να παραμείνετε σε εγρήγορση λόγω (του κινδύνου) πλημμυρών και κατολισθήσεων», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. 

 

 

Ωστόσο με δεδομένη την ένταση του τυφώνα, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους που έφταναν τα 234 χιλιόμετρα την ώρα, οι ζημιές μέχρι στιγμής μοιάζουν περιορισμένες. 

Ιαπωνία: Έγινε έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

Σήμερα η σύσταση της μετεωρολογικής υπηρεσίας προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές αφορούσε 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ιαπωνία οι εντολές αυτές αποτελούν απλές συστάσεις και δεν είναι υποχρεωτικές, με τις αρχές συχνά να δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.

Στο νησί Κιουσού χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα σε καταφύγια

Σήμερα το πρωί σχεδόν 313.000 νοικοκυριά στις επαρχίες Κιουσού και Τσογκόκου παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που η καταιγίδα κατευθυνόταν προς τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας. Όπως μετέδωσε το NHK, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των τραίνων στις πληγείσες περιοχές. 

Ιαπωνία: Σε κατάσταση σοκ από τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Η εποχή των τυφώνων φτάνει στην κορύφωσή της στην Ιαπωνία από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο, με ισχυρές βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές πλημμύρες και θανατηφόρες κατολισθήσεις. 

Συναγερμός σε όλη τη χώρα / Reuters

Το 2019 ο τυφώνας Χαγκίμπις προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην Ιαπωνία. Ένα χρόνο νωρίτερα έκλεισε το αεροδρόμιο του Κανσάι στην Οζάκα και έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι λόγω του τυφώνα Τζέμπι. Το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία. 

Ξυπνούν μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του παρελθόντος / Reuters

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες καταιγίδες και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top