Αγκαζέ Πούτιν και Ερντογάν στη Σύνοδο της Σαγκάης

«Τα βρήκαν» και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Πούτιν-Ερντογάν: Στιγμιότυπο από την 22η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστάν / Βίντεο AP

Τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που αποδεικνύει - και με τη γλώσσα του σώματος - τις στενές σχέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πούτιν: Με πάνω από 300 εκατομ. δελέαζε κόμματα στην Ευρώπη υπέρ της Ρωσίας

Το στιγμιότυπο κατέγραψαν οι κάμερες στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστάν, που ολοκληρώθηκε χθες. Στη Σύνοδο είχε προσκληθεί και η Τουρκία.

Αγκαλιές και γέλια για Πούτιν και Ερντογάν

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εντελώς φιλικό κλίμα έχει πιάσει αγκαζέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν λείπουν τα γέλια ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο δεν παρέλειψε να επαινέσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δε θέλει να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ άλλο ένα «χαλαρό» σκηνικό καταγράφηκε χθες στη Σύνοδο, όταν ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάθονταν πάνω από ένα τραπέζι με εδέσματα γελώντας παρέα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Πούτιν και Ερντογάν

Τουρκία-Ρωσία: Συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου     

Η συνάντηση και οι συζητήσεις των δύο Προέδρων φαίνεται να ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικές. Έτσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία συνήψαν μια συμφωνία με την οποία επιλύεται η διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου στη νότια Τουρκία, επαναφέροντας στο έργο την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ του δικτύου NTV και άλλων μέσων ενημέρωσης.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σχετικά με το Ακούγιου», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Χθες Παρασκευή, δύο πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στην συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις». 

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη! 

Τουρκία: Στόχος να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης     

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), μετέδωσαν σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους αφού παρευρέθη στη σύνοδο κορυφής του SCO στο Ουζμπεκιστάν και πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα προχωρήσουν πολύ διαφορετικά με αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Όταν ερωτήθηκε αν εννοεί την ένταξη στον SCO, απάντησε: «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος».

Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή «εταίρος διαλόγου» του SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top