Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της

«Σπάει» και μετά θάνατον την παράδοση - Αλλάζει ο τόπος της κηδείας

Βασίλισσα Ελισάβετ

Στη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα τελέστεί τελικά η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης, σε ηλικία 96 ετών στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. 

Κηδεία Ελισάβετ

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

Η ίδια, εδώ και δεκαετίες είχε ετοιμάσει μαζί με τους βοηθούς της όλες τις λεπτομέρειες για το τελευταίο της ταξίδι. Είχε αποφασίσει λοιπόν πως η κηδεία της θα γίνει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και όχι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου παραδοσιακά εδώ και 200 χρόνια πραγματοποιούταν οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών. 

Κάρολος: Σήμερα η μεγάλη μέρα – Ανακηρύσσεται βασιλιάς

Η τελευταία κηδεία Βρετανού μονάρχη στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ ήταν αυτή του βασιλιά Γεωργίου του Β΄ το 1760. 

Ελισάβετ 1

Η Ελισάβετ εδώ και πολλά χρόνια είχε αποφασίσει η κηδεία της να γίνει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, σπάζοντας μια παράδοση 200 ετών

Παρ’ όλ’ αυτά η βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, δε δίστασε να «σπάσει» την παράδοση, καθώς θεωρούσε ότι ως η μακροβιότερη μονάρχης, η κηδεία της θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου. 

Ελισάβετ - Νταϊάνα: Δύο δυναμικές γυναίκες σε μια ιστορική κόντρα

Πίστευε λοιπόν πως ιδανικός χώρος για την τελετή της κηδείας της ήταν το Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπου παραδοσιακά από την εποχή του βασιλιά Ουίλιαμ του Α΄ γίνεται η στέψη των βασιλέων. 

Ελισάβετ 2

Οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνταν παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Φτερό» για την κηδεία της

Για την κηδεία της εκλιπούσης βασίλισσας έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Φτερό». Σύμφωνα με αυτήν, η σορός της βασίλισσας θα παραμείνει στην Σκωτία έως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, θα μεταφερθεί είτε με το βασιλικό τρένο, είτε με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το χρονικό επιδείνωσης της υγείας της

Εκεί, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, διάρκειας τεσσάρων ημερών στην αίθουσα «Ουεστμίνστερ Χολ», που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Ελισάβετ 3

Η Ελισάβετ θεωρούσε ότι η κηδεία της πρέπει να γίνει σε έναν μεγαλύτερο χώρο, όπως το Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπου στέφονται οι βασιλείς

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τελέσει σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελισάβετ.

Ελισάβετ: Η μοναδική της επίσκεψη στην Ελλάδα - Δεν ήρθε ποτέ ως βασίλισσα

Για την αντιμετώπιση των ουρών που θα σχηματιστούν από το πλήθος που θα συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τον συνωστισμό. 

Ελισάβετ 4

Η σορός της θα τεθεί σε τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται η τέλεση της κηδείας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. 

Βασιλιάς Κάρολος: «Θέτω ταπεινά τον εαυτό μου ως υπηρέτη του έθνους»

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, τον οποίο θα μεταφέρουν ναύτες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Ελισάβετ 5

Το φέρετρό της θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ' και όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθούν πίσω από το φέρετρο. 

Η κηδεία της Ελισάβετ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ενώ δια ζώσης αναμένεται να την παρακολουθήσουν ηγέτες και βασιλείς από το εξωτερικό. 

Η περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ - 315 ακίνητα, πύργοι και κοσμήματα

Μετά την κηδεία η σορός της μονάρχη θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Αργότερα θα ψαλεί ιδιωτική επιμνημόσυνη δέηση μόνο με την παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ελισάβετ 6

Η κηδεία της Ελισάβετ θα μεταδοθεί ζωντανά από τη βρετανική τηλεόραση

Στη συνέχεια η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο εντυπωσιακό Μνημείο του βασιλιά Γεώργιου του Στ' (του πατέρα της), δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου έχουν ταφεί οι γονείς της και βρίσκονται οι στάχτες της αδελφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

«Ποια νομίζετε ότι είμαι;» - Διάσημες φράσεις της βασίλισσας Ελισάβετ

Η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί από την Βασιλική Κρύπτη (κάτω από το δάπεδο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου) για να ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top