Σχέδιο για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ετοιμάζει η ΕΕ

Έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Η Gazprom έκοψε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα, καθώς η Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Τετάρτη μια πολυαναμενόμενη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών και του περιορισμού της προσφοράς. 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια, επιβάλλοντας τους τελευταίους μήνες μια σειρά μονομερών περικοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγωγός Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία έχει κλείσει από την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση, αλλά το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι αν θα επαναλειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη. 

Φυσικό αέριο: Ελλιπείς οι προσπάθειες για επιβίωση χωρίς το ρωσικό αέριο

Η απαίτηση της Gazprom για ανωτέρα βία στις προμήθειες φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους αγοραστές τη Δευτέρα - μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη νομική ευθύνη για τις μειωμένες παραδόσεις - δεν βοήθησε τα πράγματα.  

Η αίσθηση του επείγοντος υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου γεμάτες στο 90% και με έναν αγωγό Nord Stream να λειτουργεί όλο το καλοκαίρι, η ΕΕ θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε χειμερινές διαταραχές σε περίπτωση που η Gazprom διακόψει τις προμήθειες τον Οκτώβριο.  

Φυσικό αέριο: Έρχεται υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης για να βγάλουμε τον χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια νέα νομική πρόταση για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης που θα συνοδεύσει την προγραμματισμένη ανακοίνωση της Τετάρτης σχετικά με την ετοιμότητα για το χειμώνα. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 122 της ΕΕ, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να προτείνει - και οι χώρες να αποφασίσουν με ειδική πλειοψηφία - να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα συναγερμού που θα απαιτεί δεσμευτικά ανώτατα όρια κατανάλωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η διακοπή της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου. 

Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στη Γερμανία

Ο στόχος είναι να ληφθεί η έγκριση των χωρών έως τις 26 Ιουλίου στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας, αναφέρει η America, ενώ οι πρεσβευτές πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη συζήτηση επί της πρότασης την Τετάρτη.  

Αλλά ενώ η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας θα αφορά αποκλειστικά την πλευρά της ζήτησης και τη μείωση της κατανάλωσης, η Επιτροπή προωθεί επίσης τα σχέδια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μέσω κυρίως ενεργειακής διπλωματίας.  

Φυσικό αέριο: Αναζητούνται άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας

Αξιωματούχοι της ΕΕ μεταβαίνουν σήμερα στη Νιγηρία για να εξετάσουν τρόπους αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την αφρικανική χώρα, μετά από παρόμοιο ταξίδι στη Λατινική Αμερική. 

Ξανά σε πρώτο πλάνο ο λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιείται σήμερα μετά το ταξίδι της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στο Μπακού τη Δευτέρα, όπου υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί στο Παρίσι τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν. Έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων επισκέψεων του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Αλγερία και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Κατάρ τον Μάρτιο. 

Eνεργειακή επάρκεια: Το σχέδιο που θα «θωρακίσει» την Ελλάδα

Ο στόχος; Η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.  

Φυσικό αέριο: Συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για αύξηση των παραδόσεων

Η συμφωνία που υπογράφηκε με το Αζερμπαϊτζάν αποσκοπεί στην αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (που ωφελεί κυρίως την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία) από 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 12 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.  

Η Κομισιόν έχει επίσης δεχθεί πυρά για την αντικατάσταση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο με την εξάρτηση από άλλες χώρες - ορισμένες με αμφίβολο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Von der Leyen χαιρέτισε τη Δευτέρα το Αζερμπαϊτζάν ως «αξιόπιστο» προμηθευτή - μια ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων δεδομένου του θλιβερού μητρώου του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Μακρόν: «Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου»

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση υπέδειξε τη Δευτέρα μια πιθανή μετατόπιση σχετικά με το κλείσιμο των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο θα αναλύσει κατά πόσον η παραμονή των εγκαταστάσεων αυτών σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. 

Ουκρανία: Συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια 500 εκατ.

Περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να αγοράσει όπλα, συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 

Στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι 27 έφτασαν σε πολιτική συμφωνία και για την επέκταση του έκτου πακέτου των κυρώσεων, η οποία συμπεριλαμβάνει και την απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού χρυσού -όχι όμως και των κοσμημάτων. 

Η Ρωσία αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου για δέκα ημέρες

«Οι κυρώσεις σίγουρα δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα προκαλέσουν οικονομικό πρόβλημα στη Ρωσία», δήλωσε μετά το Συμβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επέμεινε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κι αυτό γιατί ένας έβδομος γύρος θα απαιτούσε νέα συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με διπλωμάτες, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού υπάρχει μια κόπωση για τις περαιτέρω κυρώσεις μεταξύ των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, αυτή η κόπωση δεν είναι αποδεκτή.

Φυσικό αέριο: Στον ρυθμό των τεράστιων αυξήσεων «χορεύει» η Ευρώπη

«Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν υπολογίζει στη δημοκρατική κόπωση. Όχι. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να αντέξουν την κόπωση. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται πίσω από τις αποφάσεις που έχουν λάβει. Πήραν τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα στη ρωσική οικονομία και πρέπει να τις τηρήσουν», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ. 

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν είναι υπεύθυνες για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. 

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Κλείνει τις στρόφιγγες η Gazprom

«Δεν είναι το ευρωπαϊκό εμπάργκο του πετρελαίου η αιτία για αυτή την αύξηση των τιμών. Πολλοί λένε ότι οι κυρώσεις προκαλούν την αύξηση των τιμών. Αλλά αυτό είναι λάθος. Οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν ένα μήνα πριν από τον πόλεμο και λόγω του πολέμου της Ρωσίας έχουν πάρει την ανηφόρα», ισχυρίστηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος δείχνοντας ένα διάγραμμα με τις τιμές του πετρελαίου. «Από τότε που υιοθετήσαμε την απαγόρευση, η τιμή μειώθηκε. Σήμερα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος», τόνισε, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης στον ανταγωνισμό των αφηγημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Στο Συμβούλιο συνδέθηκε με τηλεδιάσκεψη ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Μας ενημέρωσε για τη δραματική κατάσταση επί του εδάφους, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί βία και πόνο στους Ουκρανούς πολίτες. Χρησιμοποιεί τη σεξουαλική βία ως όπλο του πολέμου, ενώ καταστρέφει χωράφια και αποθήκες σιταριού, την ίδια στιγμή που η Μόσχα εργαλειοποιεί την ενέργεια», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top