Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Κλείνει τις στρόφιγγες η Gazprom

Ποια εναλλακτικά δίκτυα προμήθεια έχει η χώρα μας

Σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού βρίσκεται όλη η Ευρώπη, καθώς η Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου μέχρι νεωτέρας.

Ειδικότερα, η Gazprom κόβει από αύριο, τη ροή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του Turk Stream.

Gazprom: Διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός ως τις 27 του μήνα για συντήρηση, κάτι που γνώριζαν εδώ και μήνες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διακόπηκε τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γαλλία

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας, καθώς έχουν αυξηθεί προ πολλού οι ροές LNG, με επίκεντρο τη Ρεβυθούσα. 

Φορτία με LNG φτάνουν στη Ρεβυθούσα

Τα εναλλακτικά δίκτυα προμήθειας ενέργειας θα δοκιμαστούν αυτές τις ημέρες και στην Ελλάδα, όπου σε συνθήκες υψηλής ζήτησης λόγω καύσωνα, θα διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου.

Με το αέριο να παίρνει, όμως, το πάνω χέρι στο ενεργειακό μίγμα, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε άλμα 44% σήμερα, αγγίζοντας τα 242 ευρώ, ενώ για αύριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα 255 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Μητσοτάκης για ενεργειακή επάρκεια: Έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο

Φορτία με LNG φτάνουν ανά δύο ημέρες στη Ρεβυθούσα, ενώ από τον Ιούλιο η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 150.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή θα φτάσει στις 375 χιλιάδες κυβικά μέτρα, με την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής LNG. 

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη

Η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, σε συνδυασμό με το ράλι των πρώτων υλών και των τροφίμων, έχουν φέρει στα όρια τους εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Power Pass: Τι να κάνετε εάν έχετε κοινό ρολόι με άλλο νοικοκυριό

Κι αυτά, χωρίς να έχει υλοποιηθεί καν η απειλή της έλλειψης αερίου. 

Μετά τους Γάλλους, πάντως, και οι Ιταλοί έβαλαν την υπογραφή τους στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο, που βρίσκεται στο Κατάρ.

Η συμμετοχή των ξένων σε αυτό το έργο, που θα επισφραγίσει την πρωτοκαθεδρία του Κατάρ στις εξαγωγές LNG, αναδεικνύει την αγωνία των Ευρωπαίων να βρουν εναλλακτικούς παρόχους, για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top