Η Ρωσία αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου για δέκα ημέρες

Η Μόσχα επικαλείται εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1

To ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star (4/7/2022) για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ από τη Ρωσία  

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγκαινιάζει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους, πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Γερμανία κι άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Φυσικό αέριο: Στον ρυθμό των τεράστιων αυξήσεων «χορεύει» η Ευρώπη

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Επιδότηση ρεύματος για όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σκρέκας: ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Ρωσία: Φόβοι στην Ευρώπη για πλήρη διακοπή φυσικού αερίου

Η κίνηση της Μόσχας να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, ενέτεινε την ανησυχία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που προετοιμάζονται πλέον για το δυσμενές σενάριο της πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν είναι απρόβλεπτες, ενώ ήδη στην Ευρώπη οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της μείωσης των ροών από τη Ρωσία με ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων του φυσικού αερίου. 

Από τις 15 Ιουνίου η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα με πρόφαση εργασίες συντήρησης και επισκευής στον Nord Stream 1, με αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου να έχει φτάσει στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνεται ακόμα περισσότερο. 

Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Ελλάδας 

Η κρίση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας με την κυβέρνηση να έχει εκπονήσει σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ανασφάλεια που επικρατεί. 

Στόχος είναι να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας τον χειμώνα. 

Στα μέτρα ενεργειακής επάρκειας, περιλαμβάνονται:

  • Πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα (LNG)
  • Δύο νέοι σταθμοί LNG (Αλεξανδρούπολη)
  • Αέριο από αγωγό TAP
  • Πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (πετρέλαιο αντί αέριο)
  • Αύξηση παραγωγής από λιγνιτικά εργοστάσια
  • Νέο λιγνιτικό εργοστάσιο (Πτολεμαΐδα V)

 

Ιταλία: Η Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη χώρα

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top