Γενς Στόλτενμπεργκ: Θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί με 32 έθνη στο ΝΑΤΟ

«Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς, καθώς αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη κρίση στην ασφάλεια εδώ και δεκαετίες» κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης πριν από τη συνεδρίαση για την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή «για την Φινλανδία, τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ και την κοινή ασφάλειά μας», σημείωσε ενώ επισήμανε ότι «υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν και κάναμε ό,τι κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Βρήκαμε κοινό τόπο».

ΝΑΤΟ: Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «την περασμένη εβδομάδα, στη Μαδρίτη, οι ηγέτες της Συμμαχίας συμφώνησαν να προσκαλέσουν την Φινλανδία και την Σουηδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας σε συνέχεια της συμφωνίας του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Σήμερα, επισήμως θα υπογράψουμε τα πρωτόκολλα προσχώρησης, κάτι που σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας επικύρωσης».

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, που είναι έτοιμες και επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή μας ασφάλεια», τόνισε ο ΓΓ της Συυμαχίας.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι ζήτησε και τι πήρε ο Ερντογάν για Σουηδία - Φινλανδία

Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας: Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέεκα Χααβίστο υπογράμμισε ότι η προχώρηση των δύο χωρών «συμβάλλει στη συλλογική ασφάλεια της συμμαχίας». «Είμαι πεπεισμένος ότι η Φινλανδία θα συμβάλλει κάνοντας το ΝΑΤΟ ακόμη πιο ισχυρό τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά», τόνισε ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών . Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην άμυνα και την αποτροπή θα αυξήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Υπουργός Εξωτερικών Σουηδίας: Ως μελλοντικό μέλος της Συμμαχίας, η Σουηδία θα συμβάλλει στην ασφάλεια όλων των συμμάχων

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο και η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

Συμπλήρωσε ότι η υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την ιδιότητα μέλους, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η διαδικασία επικύρωσης σε καθεμιά από τις χώρες των συμμάχων. Τέλος, η κ. Λίντε επισήμανε ότι «ως μελλοντικό μέλος της Συμμαχίας, η Σουηδία θα συμβάλλει στην ασφάλεια όλων των συμμάχων» .
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top