Ουκρανία: Εκκενώνεται το Αζοφστάλ μετά από 82 ημέρες πολιορκίας

Έκρήξεις στη Λβιβ - Δραματική έκκληση Ζελένσκι

Έπεσε το Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί φεύγουν και ο Ζελένσκι απευθύνει δραματική έκκληση. Την ίδια ώρα η Λβιβ δέχεται αμέτρητα χτυπήματα. 

Τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούσαν τις τελευταίες 82 ημέρες τη χαλυβουργία Αζοφστάλ. Σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση, με περισσότερους από 260 ουκρανούς στρατιώτες, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, να έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο.

Η ρωσική πλευρά μιλά για εκεχειρία, ενώ το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν. Η ουκρανική πλευρά δεν παραδέχεται «παράδοση», λέει όμως πως επέλεξαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους τους, για να σωθούν ζωές.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικό χωριό υποστηρίζουν οι Ρώσοι! 

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στην πόλη Νοβοαζόφσκ, της περιφέρειας του Ντονέσκ, όπως ανέφεραν ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ. 

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (...) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Ρωσία: «Ένα λάθος με επιπτώσεις η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας». 

Θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Εκρήξεις στη Λβιβ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα στη Λβιβ, μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Εικόνες από τις καταστροφές στην Ουκρανία

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top