Φινλανδία: «Θα βρεθεί λύση, θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Την επόμενη εβδομάδα το επίσημο αίτημα ένταξης

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Πούτιν: Το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν «λάθος»

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία. Μια σημαντική συνδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αύριο, Κυριακή, στη Στοκχόλμη αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Η Ρωσία τράβηξε τελικά την πρίζα στη Φινλανδία: Της έκοψε το ρεύμα!

Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ' αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Πεπεισμένος ότι η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα.

Σημείωσε ακόμη ότι ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος - μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Και ασφαλώς όλα τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.

Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών - μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top